EU:n nimisuojajärjestelmässä on kolme nimisuojaluokkaa elintarvikkeille ja maataloustuotteille. Näistä kaksi, suojattu alkuperänimitys (SAN) ja suojattu maantieteellinen merkintä (SMM), rajaavat tuotteen valmistamisen ja/tai tuotannon vain sen perinteiselle maantieteelliselle alueelle. Kolmas suojausjärjestelmä, aito perinteinen tuote (APT), puolestaan suojaa tuotteen perinteisen valmistusmenetelmän ja raaka-aineet, mutta ei sido valmistusta eikä raaka-aineiden alkuperää maantieteelliseen alueeseen.
1. Suojattu alkuperänimitys (SAN)
Suojattu alkuperänimitys (SAN) rekisteröidyillä tuotenimillä on kaikkein läheisin yhteys tuotantoalueeseen. SAN-tuotteeksi voi rekisteröidä elintarvikkeita, maataloustuotteita ja viinejä. Tuotteen tuotannon, jalostuksen ja käsittelyn pitää tapahtua tietyllä maantieteellisellä alueella. Tuotteen laatu tai sen ominaisuudet johtuvat olennaisesti kyseisestä maantieteellisestä alueesta, esimerkiksi siellä tuotetusta raaka-aineesta. SAN-logon käyttö on pakollinen elintarvikkeiden ja maataloustuotteiden merkinnöissä, mutta vapaaehtoinen viineillä.
Suomalaisista elintarvikkeista on rekisteröity suojattuna alkuperänimityksenä:
- Lapin Puikula (1997),
- Lapin Poron liha (2009),
- Lapin poron kuivaliha (2010),
- Lapin Poron kylmäsavuliha (2011) sekä
- Kitkan viisas (2013).
Kitkan viisas -nimitystä käytetään Koillismaan ylänköalueen järvistä pyydetyistä muikuista, joiden erityisominaisuutena on pehmeä ruoto. Tarkempi kuvaus tuote-eritelmässä.
Lapin Puikula perunan tulee olla tuotettu ja pakattu Lapissa. Sen sijaan pelkällä
Puikula nimityksellä perunaa voidaan tuottaa ja pakata myös muualla kuin Lapissa.
Lapin Poron lihan tulee olla tuotettu, leikattu ja pakattu Suomen poronhoitoalueella. Lapin Poron lihaa voidaan myydä koko-, puoli- ja neljännesruhoina sekä ruhon- tai lihasosittain pakattuna. Tarkempi kuvaus tuote-eritelmässä. Suojaus koskee vain nimitystä Lapin Poron liha.
Esimerkkejä eurooppalaista SAN tuotteista:
- Parmigiano Reggiano-juusto (parmesaanijuusto) (Italia),
- Feta-juusto (Kreikka),
- Roquefort-juusto (Ranska),
- Gorgonzola-juusto (Italia),
- Prosciutto di Parma (Parman kinkku, Italia),
- Prosciutto di Carpegna (Italia),
- Prosciutto di Modena (Italia),
- Pistacchio verde di Bronte - pistaasipähkinät (Italia),
- Huile d'olive de Nice, Nizzan oliiviöljy (Ranska),
- Modenan perinteinen balsamietikka (Italia).
2. Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM)
Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) korostaa tietyn maantieteellisen alueen ja tuotteen nimen välistä suhdetta. Tuotteen tietyn laadun, maineen tai muun ominaisuuden voidaan katsoa johtuvan olennaisesti tuotteen maantieteellisestä alkuperästä. SMM-tuotteeksi voi rekisteröidä elintarvikkeita, maataloustuotteita ja viinejä. Vähintään yhden seuraavista vaiheista: tuotanto, jalostus, käsittely, pitää tapahtua tietyllä maantieteellisellä alueella, josta johtuvat tuotteen laatu, maine tai muut ominaisuudet. Osa tuotteen raaka-aineesta voidaan tuoda alueen ulkopuolelta. SMM-logon käyttö on pakollinen elintarvikkeiden ja maataloustuotteiden merkinnöissä, mutta vapaaehtoinen viineillä.
Suomalaisista elintarvikkeista on rekisteröity suojattuna maantieteellisenä merkintänä:
- Kainuun rönttönen (2008)
- Puruveden muikku (2013)
- Aito saunapalvikinkku / Äkta basturökt skinka (2022)
- Suonenjoen mansikka (2023)
- Yläsavolainen muurinpohjalettu (2025)
- Savolainen mustikkakukko (2025)
Kainuun rönttösen valmistajan tuotantopaikan tulee sijaita Kainuun maakunnassa. Valmistusmenetelmä on kuvattu rekisteröintihakemuksen tuote-eritelmässä.
Puruveden muikku -nimitystä käytetään Saimaan koillisosassa sijaitsevan Puruveden järvialtaasta pyydetystä muikusta (Coregonus albula). Muihin muikkuihin verrattuna se on väritykseltään selkeästi hopeisempi. Muut vaatimukset tuote-eritelmässä.
Aito saunapalvikinkku / Äkta basturökt skinka on lihavalmiste, joka on valmistettu lihasian kinkun kokonaisista lihaksista tai leikatuista kinkkupaloista ja savustettu leppäpuulla savusaunassa suorasavustusmenetelmällä. Tarkemmin vaatimukset on kuvattu tuote-eritelmässä.
Suonenjoen mansikka nimitystä käytetään puutarhamansikasta, joka viljellään ja sato korjataan Pohjois-Savossa, Suonenjoen ja sen lähikuntien alueella. Suonenjoen mansikka myydään aina pakattuna - tuoremarjana, pakasteena tai jäädytettynä. Tarkempi kuvaus vaatimuksista tuote-eritelmässä.
Yläsavolainen muurinpohjalettu -letun taikinan valmistus ja paistaminen tulee tapahtua Ylä-Savon alueella. Ohut taikina paistetaan valurautapannussa ohuiksi pitsimäisiksi letuiksi, joille on tunnusomaista ohut ja pitsimäinen rakenne, kauniin ruskea väri. Tarkemmin vaatimuksista tuote-eritelmässä.
Savolainen mustikkakukko on vuokaan tehty umpinainen ruiskuorinen leivonnainen, jonka sisällä on mustikkatäyte. ”Savolainen mustikkakukko” -leivonnaisen valmistusvaiheiden on tapahduttava maantieteellisellä alueella, jonka muodostavat Pohjois-Savon ja Etelä-Savon maakunnat. Tarkemmin vaatimukset kuvattu tuote-eritelmässä.
Esimerkkejä eurooppalaista SMM tuotteista:
- Navarran parsa (Espanja),
- Ardennien kinkku (Belgia),
- Schwarzwaldin kinkku (Saksa),
- Connemara Hill-alueen lammas (Irlanti),
- Steirisches Kurbiskeröl - kurpitsansiemenöljy (Itävalta),
- Aachenin piparkakut (Saksa),
- Lybekin marsipaani (Saksa).
Muissa EU-maissa rekisteröidyt SAN- ja SMM-tuotteet
Muissa maissa rekisteröityjä SAN-tuotteita ei saa valmistaa Suomessa. SMM-tuotteiden merkittävät tuotanto- valmistus- ja jalostusvaiheet tulee suorittaa tuotteen tuote-eritelmässä määritellyllä tuotantoalueella.
Muiden elintarvikkeiden nimien yhteyteen ei ole mahdollista liittää viittausta suojattuun nimeen, esimerkiksi ilmaisuilla ”laatuinen”, ”tyyppinen”, ”menetelmällä”, ”tuotettu kuten”, ”jäljitelmä”. Siten esimerkiksi ”Feta-juuston tyyppinen juusto” ei ole sallittu elintarvikkeen nimi, vaan elintarvikkeen nimi tulee muodostaa esimerkiksi käyttötarkoituksen mukaan, kuten ”salaattijuusto”.
SAN - suojattujen juustojen kaiken käsittelyn, paloittelun, raastamisen ja pakkaamisen pitää tapahtua kyseisellä maantieteellisellä alueella, mikäli kyseisen nimen tuote-eritelmässä ei sallita vapaampaa käytäntöä.
3. Aito perinteinen tuote (APT)
Aidossa perinteisessä tuotteessa (APT) korostetaan perinteeseen liittyviä seikkoja, kuten tuotteen valmistustapaa tai koostumusta ilman kytköstä tiettyyn maantieteelliseen alueeseen. APT-tuotetta voidaan siis valmistaa missä tahansa EU:n alueella, mutta tuote on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaisesti ja käyttäen tuote-eritelmän mukaisia raaka-aineita. APT-merkinnällä rekisteröidyn tuotteen nimi on suojattu väärennöksiltä ja väärinkäytöltä. Aito perinteinen tuote suojauksella ei viitata tuotteen valmistuspaikkaan, vaan pyritään korostamaan tuotteen perinteistä koostumusta tai tuotantotapaa. APT-logon käyttö on pakollinen elintarvikkeiden ja maataloustuotteiden merkinnöissä.
Hakiessaan tuotteelle APT-suojaa hakijataho ilmoittaa, haluaako se varata nimen ainoastaan eritelmän mukaiselle tuotteelle. Jos nimi varataan, tällä nimellä valmistettujen tuotteiden tulee olla eritelmän mukaisia. Jos varausta ei tehdä, samaa nimeä voidaan käyttää myös sellaisista tuotteista, jotka eivät ole eritelmän mukaisia.
Suomalaisista tuotteista APT -suojauksen ovat saaneet:
- Sahti (2002),
- Kalakukko (2002) ja
- Karjalanpiirakka (2003).
Karjalanpiirakan hakijataho on varannut karjalanpiirakka -nimen vain niille tuotteille, jotka ovat rekisteröidyn tuote-eritelmän mukaisia. Suojaus koskee ainoastaan nimeä ”karjalanpiirakka”. Jos piirakka ei täytä tuote-eritelmässä määriteltyjä vaatimuksia, voidaan käyttää esimerkiksi nimeä ”riisipiirakka”.
Kalakukon hakijataho on varannut kalakukko -nimen vain niille tuotteille, jotka ovat rekisteröidyn tuote-eritelmän mukaisia. Suojaus koskee ainoastaan nimeä ”kalakukko”, ei esimerkiksi nimiä ”muikkukukko”, ”ahvenkukko” tai ”lanttukukko”.
Esimerkkejä eurooppalaista APT tuotteista:
- Mozzarella-juusto,
- Faluninmakkara (Falukorv),
- Serrano-kinkku (Jamon serrano),
- Pizza Napoletana.
Tuotteita voi suojata myös pelkästään yhdellä kielellä; esimerkiksi "Traditional Farmfresh Turkey" (tilalla tuotettu kalkkuna), joka on suojattu vain englannin kielellä; nimityksen läheisyydessä on oltava merkintä ”brittiläisiä perinteitä noudattaen”.
Mozzarella-juuston ja Pizza Napoletanan rekisteröintihakemuksissa hakijataho ei ole varannut nimeä pelkästään eritelmän mukaiselle tuotteelle, joten näitä nimiä voidaan käyttää myös muista vastaavista tuotteista. Niiden pakkauksissa ei kuitenkaan voi olla mainintaa ”aito perinteinen tuote” eikä EU-logoa.
Nimisuojaa osoittavan logon käyttö
Nimisuojaa osoittavan logon käyttö on siis pakollista elintarvikkeilla, jotka on nimetty ja valmistettu johonkin nimisuojaluokkaan rekisteröidyn nimen tuote-eritelmän määritelmien mukaisesti. Erilliset sanalliset maininnat tai niiden lyhenteet (’suojattu alkuperänimitys’ – SAN, ’suojattu maantieteellinen merkintä’ – SMM, ’aito perinteinen tuote’ – APT) ovat sallittuja, mutta eivät pakollisia. Nimisuojatun elintarvikkeen nimi on merkittävä pakkausmerkintöihin aina sillä kielellä ja siinä muodossa, millä se on rekisteröity, mutta tarvittaessa nimen voi lisäksi kääntää kuluttajan ymmärtämälle kielelle.
SAN- ja SMM-logojen väreistä, koosta ja fontista on tarkemmin säädetty komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2025/26, liitteessä XVII.
Kaikki nimisuojaa osoittavat logot painokelpoisina löytyvät Euroopan komission sivuilta: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/geographical-indications-and-quality-schemes/geographical-indications-and-quality-schemes-explained_fi#logos.