Aitoo perunarieskan nimisuojahakemus perustuu erikoislaatuun

23. toukokuuta 2024

Nimelle Aitoo perunarieska haetaan EU:n nimisuojaa. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on Aitoo rieskaleipurit ry. Yhdistyksen muodostavat Penttilän tila ja Gluteeniton leipomo ILONA. Hakemus perustuu Aitoo perunarieskan erikoislaatuun ja sen valmistamisessa tarvittavaan tietotaitoon sekä maineeseen. Aitoo perunarieskan maantieteellisen alueen muodostavat Pirkanmaa ja Kanta-Häme.

Aitoo perunarieska on erikoislaatuinen leipomotuote, koska sen valmistuksessa ei käytetä lisättyä vettä, hiivaa, kananmunia tai maitotuotteita. Lisäksi se poikkeaa muista rieskoista tuotantotapansa, rakenteensa ja makunsa puolesta.

– Aitoo perunarieskan pääraaka-aine on kuorineen keitetty peruna. Tuote voidaan valmistaa myös gluteenittomista raaka-aineista, kertoo yrittäjä Heikki Penttilä Penttilän tilalta.

Aitoo perunarieskan valmistus vaatii osaamista, että rieskataikinasta saadaan tasalaatuinen, sillä nesteen määrä säätäytyy perunaraaka-aineen kulloisten kosteusominaisuuksien mukaan. Perunalajike ei ole oleellinen, vaan taikinaa voidaan muokata tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Aitoo perunarieskan maineesta kertoo, että se on palkittu Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnolla vuonna 2023 ja kolme vuotta aiemmin se valittiin Suomen parhaaksi perunarieskaksi.

Aitoo perunarieska valmistetaan kestävyysnäkökohdat huomioiden, sillä sen valmistuksessa voidaan käyttää muuhun käyttöön liian pieniä, isoja tai muotopuolia terveitä perunoita. Raaka-aine- ja kuorimishävikki saadaan minimoitua tuotannon eri vaiheissa. Tuote on myös ravintosisällöltään täysiarvoista, koska kuoret ovat tuotteessa mukana.

Vastaväitemenettely käynnissä nyt

Nimen rekisteröintiin liittyvä kansallinen vastaväitemenettely on käynnissä 24.6.2024 saakka. Aineisto on luettavissa osoitteessa: www.ruokavirasto.fi/aitoo-perunarieska. Vastaväitteen voivat tehdä Suomessa sellaiset luonnolliset henkilöt tai oikeushenkilöt, joiden oikeutettua etua asia koskee. Ruokavirasto käsittelee vastaväitteet ja tekee asiasta päätöksen. Euroopan komissio päättää nimen rekisteröinnistä mahdollisen EU-käsittelyn jälkeen.

Vastaväitteet 24.6.2024 mennessä osoitteeseen kirjaamo@ruokavirasto.fi

Lisätietoa vastaväitemenettelystä Ruokavirastosta:

Piritta Sokura, erityisasiantuntija
040 570 7024
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lisätietoa Aitoo perunarieskasta Penttilän Tilalta:

Heikki Penttilä, yrittäjä
0400 504 788
etunimi.sukunimi@live.com