Ruokaviraston viranomaisvalvonnan ja -tutkimusten tulosten mukaan elintarviketurvallisuus on Suomessa yleisesti hyvällä tasolla. Vuonna 2024 elintarvikevalvonnan tarkastuksia tehtiin lähes 24 000 kappaletta, joka on 5 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Tarkastusten tuloksista lähes 84 % oli oivallisia ja hyviä.
Valvonnan tulokset olivat hyviä, mutta valvontamäärissä ja valvonnan kattavuudessa ei kaikilta osin päästy tavoitteisiin. Elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniaa tarkastettiin hyvin, mutta elintarvikkeiden koostumusvalvonnan valvontamäärät eivät olleet riittävällä tasolla. Koostumusvalvonnalla tarkoitetaan esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen ja lisäaineiden valvontaa.
”Monet koostumusvalvonnan osa-alueet vaativat erityistä perehtymistä. Kunnissa tapahtuva valvojien erikoistuminen voisi olla yksi keino varmistaa valvonnan kattavuutta tältäkin osin”, arvioi yksikönjohtaja Tiina Lapveteläinen.
Vuonna 2024 toimintaansa parantaneiden elintarvikealan yritysten osuus oli lähes 70 %, mikä on enemmän kuin edeltävänä vuonna. Elintarvikealan toimijat korjaavat toimintansa epäkohtia aktiivisesti ja enenevässä määrin.
Elintarvikevälitteisten epidemioita oli 58 kpl, ja määrä oli hieman suurempi kuin vuonna 2023. Elintarvikevälitteisissä epidemioissa sairastui yhteensä 993 henkilöä, ja sairastuneiden määrä oli pienempi kuin vuonna 2023. Norovirus oli aiempien vuosien tapaan yleisin tunnistettu yksittäinen taudinaiheuttaja elintarvikevälitteisissä epidemioissa. Epidemioiden ja niissä sairastuneiden määrät vaihtelevat vuodesta toiseen.
Elintarvikkeiden valvonta- ja seurantaohjelmia toteutettiin hyvin, ja suunnitelmien mukaisiin valvontamääriin päästiin pääosin. Salmonellatilanne on säilynyt hyvänä, ja salmonellan keskimääräinen esiintyvyys alitti selvästi 0,5 % tavoitteen. Myös elintarvikkeiden vierasainepitoisuudet ovat hyvin hallinnassa ja eläinten lääkityssäädöksiä noudatetaan hyvin.
Elintarvikeviennin arvo kasvoi vuoden 2024 aikana viisi prosenttia edeltävään vuoteen verrattuna ja oli kokonaisuudessaan 2,2 miljardia euroa. Kiina hyväksyi syksyllä 2024 suomalaisen siipikarjanlihan tuonnin.
Pääosan elintarvikevalvonnasta tekevät kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset. Myös aluehallintovirastojen, Tullin, Valviran sekä Ruokaviraston tekemää valvontatyötä tarkastellaan Elintarviketurvallisuus Suomessa -raportissa.
Elintarviketurvallisuus Suomessa 2024
Lisätietoja:
yksikönjohtaja Tiina Lapveteläinen, p. 040 025 6103