Sellaisenaan syötäville elintarvikkeille on asetettu listeriaraja-arvo turvallisuuden vuoksi. Listerioositapausten määrä on ollut jatkuvassa kasvussa EU:ssa. Kansanterveydellisistä syistä ns. mikrobikriteeriasetusta muutetaan niin, että käytössä olleita raja-arvoja noudatetaan jatkossa myyntiajan loppuun saakka. Lainsäädäntömuutosta sovelletaan 1.7.2026 lähtien.
- 100 pmy/g vaatimusta sovelletaan, jos elintarvikkeen valmistaja on pystynyt osoittamaan valvojalle, että L. monocytogenes -bakteeri ei ylitä 100 pmy/g:n rajaa myyntiaikana.
- ”ei todettavissa 25 g:ssa elintarviketta” valmistuksen jälkeen vaatimusta sovelletaan, kun valmistaja ei ole voinut osoittaa valvojalle, että L. monocytogenes -bakteerin määrä ei ylitä 100 pmy/g:n rajaa myyntiaikana.
Miten raja-arvon muutos vaikuttaa elintarvikealan toimijoihin?
Elintarvikkeen valmistajan on muutoksen jälkeenkin selvitettävä elintarvikkeelle sovellettava raja-arvo tuotteen ominaisuuksien, säilyvyystutkimusten tai matemaattisen mallinnuksen perusteella.
Asetusmuutos ei vaikuta elintarvikkeiden valmistajiin, jotka ovat käyttäneet raja-arvoa 100 pmy/g.
Elintarvikkeiden valmistajat, jotka ovat käyttäneet raja-arvoa ”ei todettavissa/25 g:ssa” voivat käyttää tätä raja-arvoa edelleen. Näytteet tutkitaan valmistuksen jälkeen, jotta listeriahavainnon jälkeiselle mahdolliselle takaisinvedolle jää aikaa. Jos listeriaa todetaan vähittäiskaupasta otetussa elintarvikenäytteessä, tuotteet vedetään takaisin markkinoilta.
Komission ohjetta säilyvyystutkimuksista toimijoille päivitetään parhaillaan, ja se julkaistaneen vuoden lopussa. Ruokaviraston päivitetty ohje elintarvikealan toimijoille julkaistaan heinäkuussa.
Lisää tietoa:
- Säilyvyysaika ja säilyvyystutkimukset
- Komission asetus (EU) 2024/2895 asetuksen (EY) N:o 2073/2005 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse Listeria monocytogenes -bakteerista
Lisätietoja:
erityisasiantuntija Riina Tolvanen, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi