Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset - ohje elintarvikealan toimijoille päivitys on julkaistu täällä.
Tärkeimmät muutokset edelliseen versioon:
- Ohjeen ja liitteiden riskiluokitusohjeen mukaiset kokoluokat on muutettu valmistettavien elintarvikkeiden kilo- tai annosmääriksi ja vähittäiskaupan pintapuhtausnäytteiden osalta tarjoilun annosmäärät on yhtenäistetty niin että tarjoilussa on vain yhdet annosrajat aikaisempien kahden sijaan (ravintolat ja suurkeittiöt).
- Ohjeen ja liitteiden riskiluokitusohjeen mukaiset toimintaluokat on korvattu sanallisina kuvauksina tehtävästä toiminnasta.
- Analyysimenetelmät-kappaleessa 4.1 on selvennetty omavalvontanäytteiden tutkimuksissa käytettyjä menetelmiä ja niiden validointia ja sertifiointia.
- Listerianäytteenoton ajankohtaa tuotantoympäristöstä ja laitteista valmistuksen aikana tai heti sen jälkeen on tarkennettu.
- Liitteeseen 9 on lisätty maitotuotteiden mikrobiologiset vaatimukset ja omat taulukot kalastustuotteille ja lihatuotteille.
Lisätietoja Riina Tolvanen, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi