Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset- ohje päivitetty

5. toukokuuta 2025

Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset - ohje elintarvikealan toimijoille päivitys on julkaistu täällä. 

Tärkeimmät muutokset edelliseen versioon:

  • Ohjeen ja liitteiden riskiluokitusohjeen mukaiset kokoluokat on muutettu valmistettavien elintarvikkeiden kilo- tai annosmääriksi ja vähittäiskaupan pintapuhtausnäytteiden osalta tarjoilun annosmäärät on yhtenäistetty niin että tarjoilussa on vain yhdet annosrajat aikaisempien kahden sijaan (ravintolat ja suurkeittiöt).
  • Ohjeen ja liitteiden riskiluokitusohjeen mukaiset toimintaluokat on korvattu sanallisina kuvauksina tehtävästä toiminnasta.
  • Analyysimenetelmät-kappaleessa 4.1 on selvennetty omavalvontanäytteiden tutkimuksissa käytettyjä menetelmiä ja niiden validointia ja sertifiointia. 
  • Listerianäytteenoton ajankohtaa tuotantoympäristöstä ja laitteista valmistuksen aikana tai heti sen jälkeen on tarkennettu.
  • Liitteeseen 9 on lisätty maitotuotteiden mikrobiologiset vaatimukset ja omat taulukot kalastustuotteille ja lihatuotteille.

Lisätietoja Riina Tolvanen, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi