Laajaan ruokamyrkytysepidemiaan ei ole löytynyt syytä – selvitystyö jatkuu

15. syyskuuta 2023

Mikkelissä 16.8.2023 tapahtuneen koululaisten ruokamyrkytysepidemian ruokanäytteitä on tutkittu Ruokavirastossa. Tutkimuksissa ei ole löydetty tavanomaisia ruokamyrkytysbakteereita tai ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteeri- tai homemyrkkyjä. Jo aiemmin koululaisten sairastumisten syyksi epäillyistä tortillaletuista on havaittu vain aistinvaraisia muutoksia ja happamuuden vaihtelua.

Kouluruoan raaka-aineista on tutkittu ruokamyrkytysbakteereita kuten Bacillus cereus- ryhmän bakteereita ja koagulaasipositiivisia stafylokokkeja sekä niiden toksiineja ja hometoksiineja.  Pilaantumiseen viittaavista mikrobeista on tutkittu erilaisia kokonaisbakteereita, itiöllisiä bakteereita, enterobakteereita ja homeita.  Näytteistä ei ole todettu ruokamyrkytyksen aiheuttajia tai merkkejä mikrobiologisesta pilaantumisesta. Tutkimuksia on tehty Ruokavirastossa ja muissa laboratorioissa.

Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden toteuttaman ja THL:n analysoiman   kouluruokailuun liittyvän kyselytutkimuksen perusteella sairastumista selitti vahvimmin tortillalettu. Tutkituissa tortillaletuissa on havaittu toistaiseksi vain aistinvaraisia muutoksia ja myös vaihtelua happamuuden eli pH-luvun osalta. Nämä muutokset näyttävät liittyvän osaan yhtä valmistuserää.

Tiedot löydöksistä on välitetty tortillalettujen valmistusmaan viranomaiselle EU:n elintarvikeviranomaisten hälytys- ja yhteistyöjärjestelmän kautta.  Valmistaja selvittää osaltaan tortillalettujen aistinvaraisten havaintojen ja pH-vaihtelun mahdollista syytä.

Lisätietoa epidemiaselvityksestä THL:n sivuilla

Lisätietoa EU:n elintarvikeviranomaisten hälytys- ja yhteistyöjärjestelmästä (ACN)

Lisätietoa:

Marjatta Rahkio (elintarviketutkimusten tulokset)
Ruokavirasto, elintarviketurvallisuusosaston johtaja, p. 050 3394576, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Annukka Markkula (elintarviketutkimusten tulokset)
Ruokavirasto, jaostopäällikkö, p. 050 564 6175, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Maria Tirkkonen (Mikkelin epidemiaselvitys)
Mikkelin kaupunki, terveysvalvonnan johtaja, p. 040 1295120, etunimi.sukunimi@mikkeli.fi

Ruska Rimhanen-Finne (epidemiaseuranta ja -selvitykset THL:ssa)
THL, epidemiologieläinlääkäri, p. 029 524 8942, etunimi.sukunimi@thl.fi