Meetvurstista todetun hepatiitti E-viruksen yhteyttä sairastumisiin selvitetään

7. maaliskuuta 2024

Ruokaviraston laboratoriotutkimuksissa on todettu hepatiitti E-virusta kotimaisen valmistajan valmistamassa meetvurstissa. Kyseisiä tuote-eriä ei ole enää myynnissä. Elintarvikenäytteitä on tutkittu hepatiitti E-tartuntojen lähteen selvittämiseksi. Hepatiitti E -tapauksia on todettu tavanomaista enemmän vuonna 2024.

Elintarvikelähdettä selvitetään jatkotutkimuksilla

Ruokavirasto selvittää hepatiitti E-tartuntojen lähdettä yhdessä THL:n ja kunnallisten elintarvikevalvontaviranomaisten kanssa. Jatkotutkimuksilla pyritään selvittämään, onko kyseinen meetvursti aiheuttanut hepatiitti E -tartuntoja vuoden 2024 aikana. Lisäksi etsitään muita mahdollisia elintarvikelähteitä.  

Hepatiitti E -virus voi aiheuttaa hepatiittia eli maksatulehdusta. Usein tartunta on oireeton. Tartunnan voi saada virusta sisältävän elintarvikkeen välityksellä tai suoraan virusta kantavasta eläimestä tai ihmisestä. Virusta esiintyy laajasti ympäri maailman. Sitä todetaan tyypillisesti sioilla. Teurasikäisillä sioilla Suomessa virusta esiintyy kuitenkin vain vähän. Virusta esiintyy myös villisioilla ja hirvieläimillä, kuten hirvillä ja valkohäntäpeuroilla.

Hepatiitti E -viruksia todetaan elintarvikkeista harvoin. Virusta voi päätyä elintarvikkeeseen esimerkiksi virusta kantavan oireettoman eläimen lihan mukana, jos elintarviketta ei kuumenneta valmistusprosessin aikana. Hepatiitti E-virus tuhoutuu, kun ruoka kuumennetaan. 

Lisää tietoa

Lisätietoa

erityisasiantuntija Elina Leinonen, p. 050 5667 207, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Hepatiitti E-tutkimukset elintarvikkeista
erikoistutkija Maija Summa, p. 050 517 1267, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi