Oivahymy on varmistanut elintarviketurvallisuutta jo 10 vuotta

27. huhtikuuta 2023

Elintarvikevalvonnan tulosten julkistamisjärjestelmä Oiva on tuonut jo 10 vuoden ajan valvontatulokset kuluttajien tietoon. Esimerkiksi ravintolan tai kaupan voi valita hymynaama-symbolin perusteella. Ruokaviraston Oiva-järjestelmä tekee elintarvikevalvonnasta läpinäkyvää ja lisää sen tunnettuutta.

Elintarvikevalvonnan tuloksia alettiin julkaista Oiva-raportteina vuonna 2013.

Kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset arvioivat esimerkiksi ravintoloiden, kauppojen ja kioskien elintarviketurvallisuutta. Tarkastustulokset julkaistaan hymynaamoin sitä mukaa, kun elintarvikevalvontaviranomaiset tekevät tarkastuksia.

”Viime vuosina suurin osa eli yli 80 % elintarvikealan yrityksistä on saanut erinomaisen tai hyvän arvion”, mainitsee osastonjohtaja Marjatta Rahkio.

Elintarvikevalvonnan tuloksia arvioidaan neljällä hymynaamalla: oivallinen, hyvä, korjattavaa ja huono. Oivassa arvioidaan muun muassa elintarvikkeiden hygieenistä käsittelyä, keittiötilojen puhtautta sekä pakattujen elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen oikeellisuutta.

Oiva-raportit näkyvät yrityksen sisäänkäynnin yhteydessä esimerkiksi oven vieressä, myyntitiskillä tai yrityksen internetsivulla. Kaikki Suomen Oiva-raportit julkaistaan Oivahymy-sivustolla.

Tietoa valintojen tueksi

Oiva-järjestelmällä edistetään kuluttajien mahdollisuuksia tehdä tietoon perustuvia valintoja esimerkiksi ravintolaa valitessaan. Valvontatietojen julkaisemisen keskeisiä tavoitteita ovat myös elintarvikevalvonnan läpinäkyvyys ja elintarvikevalvonnan tunnettavuuden lisääminen. Oiva motivoi yrityksiä noudattamaan lainsäädäntöä, ja sen avulla yritykset voivat kertoa toiminnastaan kuluttajille.

Oiva-järjestelmään päivitetään lainsäädännön muuttuvat vaatimukset. Kymmenen vuoden aikana muutoksia on tehty paljon ja Oivaan on myös lisätty uusia arvioitavia asioita.

Hae Oiva-raportteja

Lisätietoa

osastonjohtaja Marjatta Rahkio, p. 050 339 4576
erityisasiantuntija Tuuli Koskimies, p. 050 309 4160