Ruokavirasto on hyväksynyt Aitoo perunarieska -nimisuojahakemuksen

26. kesäkuuta 2024

Ruokavirasto on hyväksynyt nimisuojahakemuksen, joka koskee Aitoo perunarieska -nimityksen rekisteröintiä suojattuna maantieteellisenä merkintänä (SMM). Lopullisen päätöksen rekisteröinnistä tekee Euroopan komissio. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on Aitoo rieskaleipurit ry. Yhdistyksen muodostavat Penttilän tila ja Gluteeniton leipomo ILONA.

Aitoo perunarieska on erikoislaatuinen leipomotuote, koska sen valmistuksessa ei käytetä lisättyä vettä, hiivaa, kananmunia tai maitotuotteita. Lisäksi se poikkeaa muista rieskoista tuotantotapansa, rakenteensa ja makunsa puolesta. Aitoo perunarieskan pääraaka-aine on kuorineen keitetty peruna. Tuote voidaan valmistaa myös gluteenittomista raaka-aineista.

Hakemus perustuu Aitoo perunarieskan erikoislaatuun ja sen valmistamisessa tarvittavaan tietotaitoon sekä maineeseen. Aitoo perunarieskan maantieteellisen alueen muodostavat Pirkanmaa ja Kanta-Häme.

Suojattuja nimityksiä on jo noin 3 670

Euroopan unionissa on suojattu tähän mennessä noin 3 670 nimitystä. Järjestelmässä on 14 suomalaista rekisteröityä nimitystä, joista kaksitoista kuuluu maataloustuotteisiin ja elintarvikkeisiin sekä kaksi tislattuihin alkoholituotteisiin.

Nimisuojajärjestelmien tavoitteena on suojata tuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Lisäksi se lisää tuotteiden tunnettuutta ja helpottaa niiden markkinointia. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.

Julkinen kuulutus sekä päätökseen liittyvät asiakirjat ovat nähtävillä Ruokaviraston verkkosivuilla osoitteessa www.ruokavirasto.fi/aitoo-perunarieska 2.8.2024 saakka. Päätökseen on mahdollista hakea oikaisua.

Lisätietoa Ruokavirastosta:
Piritta Sokura, erityisasiantuntija
P. 040 570 7024
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lisätietoa Aitoo perunarieskasta Penttilän Tilalta:
Heikki Penttilä, yrittäjä
P. 0400 504 788
etunimi.sukunimi@live.com