Suomen markkinoilta poistettiin hyväksymätöntä bambukuitua sisältäviä muoviastioita

29. marraskuuta 2022

EU:n kaksivuotisessa valvontahankkeessa Euroopan markkinoilta etsittiin hyväksymätöntä bambukuitua sisältäviä muoviastioita. Suomessa Ruokavirasto, Tulli ja kunnalliset elintarvikevalvontaviranomaiset poistivat markkinoilta turvallisuusmääräysten vastaisia muoviastioita. Muoviastiat, jotka sisältävät bambukuitua eivät täytä EU:n turvallisuusvaatimuksia eikä niiden pitkäaikaisen käytön turvallisuudesta ole tietoa. 

Bambujauhoa on käytetty muun muassa erilaisten take away -mukien, lasten astiastojen ja ruokailuvälineiden valmistuksessa muovin täyteaineena. Näiden tuotteiden maahantuonti ja myynti on EU:ssa kiellettyä, koska ne ovat lainsäädännön vastaisia eikä niiden turvallisuudesta voida varmistua. Bambukuitua sisältävistä muoviastioista on havaittu esimerkiksi terveydelle haitallisten kemikaalien siirtymistä elintarvikkeisiin.

Hankkeeseen osallistui 21 EU-jäsenmaata, jotka löysivät 748 luvatonta bambujauhetta sisältävää astiaa. Useimmiten tuotteet olivat myynnissä verkkokaupoissa ja ne olivat Kiinassa valmistettuja.

Myös muita hyväksymättömiä kasviperäisiä lisäaineita sisältäviä astioita löytyi. Eniten ilmoitettiin vehnää tai vehnänolkia sisältävistä muovisista kontaktimateriaaleista (22 ilmoitusta). Muita tunnistettuja hyväksymättömiä kasvikuituja oli muun muassa riisinkuoret ja maissi.  

Suomi löysi Suomesta ja muista EU-maista 30 verkkosivustoa, joilla oli myynnissä lainvastaisia tuotteita. Ruokavirasto teki EU:n nopeaan hälytysjärjestelmään (Rapid Alert System for Food and Feed) yhteensä 25 ilmoitusta. Sivustoja, joiden sijaintia ei pystytty jäljittämään oli 14. Jos tuotteen tuoteselosteen mukaan muoviin oli sekoitettu hyväksymättömiä kasvikuituja, tuote katsottiin lainsäädännön vastaiseksi.

Lue lisää:

Lisätietoja:

ylitarkastaja Merja Virtanen, Ruokavirasto, p. 050 386 8436
johtava asiantuntija Sanna Välimäki, Ruokavirasto, p. 040 548 0372

Tullin mediapalvelu, viestinta(at)tulli.fi, p. 0295 527 150