Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Lainsäädäntökooste

Kalojen alkutuotantoon liittyvää lainsäädäntöä

  • Yleinen hygienia-asetus, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta
  • Eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetus, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä
  • Yleinen elintarvikeasetus, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä
  • Elintarvikelaki 297/2021
  • Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021

Erityiset vaatimukset kalastusaluksille

Eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetuksen (853/2004/EU) liitteessä III jaksossa VIII säädetään kalastusalusten rakenteellisista ja laitteita koskevista vaatimuksista (luku I, kohdat I.A ja I.B), hygieniavaatimuksista (luku I kohta II) sekä vaatimuksista aluksesta purkamiselle (luku II). Kalastustuotteiden terveysvaatimuksista säädetään luvussa V ja vaatimuksista käärimisestä ja kuljetuksesta säädetään luvussa III kohta A5, luvussa VI kohdat 1. ja 3. ja luvussa VIII kohdat 1., 3. ja 4.

Erityiset vaatimukset vesiviljelylaitoksille

Eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetuksen (853/2004/EU) liitteessä III jaksossa VIII, säädetään kalastustuotteiden terveysvaatimuksista (luku V) sekä käärimis-, varastointi- ja kuljetusvaatimuksista (luku III kohta A5, luku VI kohta 1., luku VII kohta 3. ja luku VIII kohdat 1., 3. ja 4.).

Kaikkia kalastustuotteita koskevat erityisvaatimukset

Maa- ja metsätalousministeriön elintarvikehygienia-asetuksessa (318/2021) säädetään alkutuotannon tuotteiden toimitusrajoituksesta suoraan kuluttajille (17 §), säilytyslämpötiloista (23 § ja 37 §) sekä puhtaan veden käytöstä (31 § ja 43 §).

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023