Tämä sivu koskee elintarvikealan toimijoiden ja valvojien varautumista tilanteeseen, jossa Suomessa on todettu afrikkalainen sikarutto (ASF). Tautia ei ole koskaan todettu Suomessa, mutta uhka sen leviämisestä Suomeen on kasvanut. Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmiseen elävästä siasta eikä sianlihasta.
Kaikkien tuote-erien, niin pakkaamattomien kuin pakattujen, tulee olla tunnistettavissa ja jäljitettävissä kaikissa tuotannon vaiheissa.
Elintarvikealan toimija vastaa aina omasta toiminnastaan ja tuottamiensa tuotteiden turvallisuudesta ja säädöstenmukaisuudesta. Huomioithan kaikki mahdolliset vastuullasi olevat toiminnot, joilla saattaa olla vaikutus ASF-viruksen leviämiseen. Esimerkkejä:
- sopimusvalmistus
- rahtivalmistus
- kausituotteet
- asiakaspalautukset
- Tuotannossa muodostuva elintarvikeylijäämä, jota käytetään raaka-aineena seuraaviin valmistuseriin
- viipalointi, kuutiointi, suikalointi, jauhaminen, valmistusvälineiden kaavinta ja niin edelleen
- pakkasvarastot
- elintarvikehuoneiston ulkopuolella olevat säilytyskontit
- "varastohotellissa" ja muissa toiselta toimijalta vuokratuissa tiloissa säilytettävät sianlihat ja sianlihatuotteet
- sivutuotteet