Miten hygieniapassin saa?

Kaikkien henkilöiden, jotka työskentelevät elintarvikehuoneistossa ja käsittelevät siellä pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita, täytyy suorittaa hygieniapassitesti hyväksytysti saadakseen hygieniapassin.

Huom! Hygieniapassi myönnetään 10.6.2024 lähtien koko nimellä ja suomalaisella henkilötunnuksella. Jos henkilöllä ei ole vielä suomalaista henkilötunnusta, myönnetään hygieniapassi koko nimellä ja syntymäajalla. Muutos koskee myös hygieniapassien uusintatilauksia.

Huom! Hygieniapassia ei saa soveltuvan elintarvikealan tutkinnon tai koulutuksen perusteella 1.1.2020 lähtien (elintarvikelaki 297/2021). 31.12.2019 mennessä tutkintojen tai koulutusten perusteella myönnetyt hygieniapassit ovat voimassa, jos hygieniapassi on tallessa eikä henkilötiedot ole muuttuneet. Hygieniapassin uusintatilaus tutkinnon tai koulutuksen perusteella ei ole mahdollista. Hygieniapassitesti täytyy suorittaa hyväksytysti, jotta saa uuden hygieniapassin. 

Ruokaviraston hyväksymät hygieniapassitestaajat järjestävät hygieniapassitestejä. Hygieniapassitestien aikatauluista, ilmoittautumisesta ja osallistumisesta voit kysyä suoraan hyväksytyiltä hygieniapassitestaajilta. Ota suoraan yhteyttä testaajiin, jos haluat osallistua testiin. Ruokavirasto ei järjestä hygieniapassitestejä.

Hygieniapassitestaajat järjestävät hygieniapassitestejä eri puolilla Suomea. Testaajat eivät järjestä testejä Suomen rajojen ulkopuolella. 

Hygieniapassitestaajat ovat itsenäisiä toimijoita ja Ruokavirasto valvoo heidän toimintaa. Testaajat saavat periä hygieniapassitestin järjestämisestä ja hygieniapassin myöntämisestä aiheutuneet kustannukset asiakkailtaan.

Testaajien yhteystiedot löydät kohdasta Luettelo hygieniapassitestaajista.

 

 

Ruokaviraston hyväksymät hygieniapassitestaajat myöntävät hygieniapasseja. Testaaja voi tilata sinulle myös uuden hygieniapassin, jos

  • hygieniapassisi kadonnut tai rikki,
  • hygieniapassissasi on virhe tai
  • nimesi tai syntymäaikasi on muuttunut. 

Ruokavirasto ei myönnä hygieniapasseja.

Huolehdi, että saat hygieniapassitestaajalta, jonka järjestämän testin olet suorittanut hyväksytysti, alkuperäisen hygieniapassin (kortin ja paperisen todistuksen). Alkuperäinen hygieniapassi kuuluu sinulle. Älä luovuta sitä esimerkiksi omalle työnantajallesi.

Testaajien yhteystiedot löydät kohdasta Luettelo hygieniapassitestaajista.

Testaajien yhteystiedot löydät kohdasta Luettelo hygieniapassitestaajista.

Voit ottaa yhteyttä oman paikkakunnan tai lähialueen testaajiin esimerkiksi sähköpostilla. Luettelo on järjestetty postinumeron mukaan pienimmästä alkaen. Testaajilta saat tietoa

  • hygieniapassitestien aikatauluista,
  • ilmoittautumisesta,
  • hygieniapassitestiin osallistumisesta,
  • hinnoista ynnä muusta.

Luettelossa ovat ne testaajat, jotka ovat antaneet luvan julkaista yhteystietonsa.

Lisätietoja ja tarvittaessa hygieniapassitestaajien yhteystiedot saat Ruokaviraston hygieniapassi-asiakaspalvelusta:

 

Palvelunumero avoinna tiistaisin klo 9–12. 

Oletko hygieniapassitestaaja? Ota meihin yhteyttä ensisijaisesti Hygieniapassi-tietojärjestelmän kautta.

Huomioithan, että tavallinen, suojaamaton sähköposti ei ole tietoturvallinen. Lähetä sähköpostit, jotka sisältävät salassa pidettävää tai muuten arkaluontoista asiaa tai asiakirjoja, Ruokavirastoon Turvaviesti-palvelussa. Turvaviestillä voit lähettää myös isoja liitetiedostoja. 

Hygieniapassitestin voi suorittaa minkä ikäisenä tahansa.

Hygieniapassitesti on kuitenkin tarkoitettu nimenomaan elintarvikehuoneistoissa työskenteleville työntekijöille, eli niille henkilöille, joilla on lain mukaan oikeus tehdä töitä Suomessa. Heitä ovat pääsääntöisesti 15 vuotta täyttäneet henkilöt, jotka voivat itsenäisesti solmia työsuhteen. Alle 15–vuotias voidaan palkata kevyeen
työhön korkeintaan puoleksi loma-ajasta sekä myös tilapäisesti koulutyön ohessa. Tällöin vanhemmat tekevät työsopimuksen työntekijän puolesta.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 14.5.2024