Tietoa elintarvikkeiden säilytysajoista kotikeittiössä

Useimmat ruoat säilyvät vain rajoitetun ajan. Tarkista säilytysaika pakkausmerkinnöistä. Vakuumi- tai suojakaasuun pakkaaminen lisää säilyvyysaikaa, mutta tuotteita pitää kuitenkin säilyttää kylmässä. Etenkin vakuumipakattuja kaloja pitää säilyttää todella kylmässä (alle +3 C asteessa). Käytä elintarvikkeet mahdollisimman  tuoreina ja mahdollisimman pian pakkauksen avaamisen jälkeen, jolloin voit olla varma elintarvikkeen turvallisuudesta, ravintoarvosta ja mausta. Muista nyrkkisäännöt: "Osta kotiin vain sen verran kuin käytät" ja "Ensin ostettu käytetään ensin".

Säilyvyyteen vaikuttaa hyvin paljon tuotteiden käsittely. Käsittele elintarvikkeita aina puhtain käsin ja välinein. Säilytettäessä useista ruoka-aineista valmistettuja valmiita ruokia, säilytysajan määrää aina nopeimmin pilaantuva ruoka-aine.

Tarjoile kuuma kuumana, kylmä kylmänä

Tarjoa ruoka mahdollisimman pian kypsentämisen jälkeen tai pidä ruoka kuumana tarjoiluun asti. Jos tarjoiluun on pidempi aika, kannattaa ruoka jäähdyttää ja kuumentaa myöhemmin uudestaan. Jäähdytä myös jäljelle jäänyt ruoka nopeasti ja laita se jääkaappiin. Ruoka jäähtyy nopeammin, jos panet astian vähäksi aikaa kylmään veteen tai jaat ruoan pienempiin astioihin. Älä laita ruokaa jääkaappiin liian lämpimänä. Nosta kylmänä tarjoiltavat ruoat juuri ennen tarjoilua pöytään. Jos tarjoiluaika on pitkä esimerkiksi juhlissa, käytä kuuma- ja kylmäalustoja varmistamaan oikea tarjoilulämpötila. Tuo ruokia tarjolle pienemmissä erissä sitä mukaa kun niitä kuluu.

Heitä tarjoilusta jäljelle jääneet, huoneenlämmössä lämmenneet elintarvikkeet pois. Älä jäähdytä ja tarjoile niitä uudelleen.

Ruoat, joita on säilytetty pidempään vaaravyöhykelämpötilassa (+6 — +60 °C), voivat sisältää bakteerien muodostamia myrkkyjä. Myrkyt eivät tuhoudu edes ruokien huolellisella uudelleen kuumentamisella. Heitä tällaiset ruoat pois.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023