Hakupalvelu - Onko ostamasi luomutuote Suomessa valvottua tuotantoa?

1.1.2022 - jälkeen myönnetyt luomusertifikaatit

1.1.2022 jälkeen myönnetyt luomusertifikaatit löydät Traces-järjestelmän hakupalvelusta. Hakupalvelu toimii parhaiten käyttämällä Chrome ja Firefox selaimia.

Täältä löydät ohjeet miten etsit luomusertifikaattia Traces-järjestelmästä. Palvelua voi käyttää myös kuluttajat.

EU:ssa valmistetun luomutuotteen tunnistaa EU:n luomutunnuksesta eli Eurolehtilogosta, joka on pakollinen kuluttajapakkauksissa. EU:n luomutunnuksen yhteydessä tulee ilmoittaa myös tarkastusviranomaisen tunnusnumero. Kun luomutuotteen valvonnan on tehnyt Ruokavirasto (luomuelintarvikkeet, -rehut ja -siemenet), pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan tunnusnumero FI-EKO-201. Luonnonmukaisen maatalouden valvonnasta vastaavat ELY-keskukset, joiden tunnusnumerot ovat keskuksesta riippuen FI-EKO-101…115.

Traces-järjestelmän hakupalvelun tuloksena löydät ainoastaan toimijan viimeisimmän voimassa olevan luomusertifikaatin. Vanhoja luomusertifikaatteja, jotka eivät ole enää voimassa, ei voi järjestelmästä hakea. Luomusertifikaatti myönnetään kaikille valvonnassa oleville toimijoille, jotka täyttävät EU:n luomulainsäädännössä säädetyt vaatimukset.

Luomuviittauksia ja EU:n luomutunnusta saa käyttää merkinnöissä vain, jos toimija kuuluu valvontajärjestelmään. Mikäli hakutuloksen mukaan pakkausmerkinnöissä ilmoitettu Suomessa toimiva toimija ei kuulu Ruokaviraston tai ELY-keskuksen luomuvalvontaan, mutta tuote on pakkausmerkintöjen mukaan luonnonmukainen, pyydämme ilmoittamaan asiasta Ruokavirastoon sähköpostitse osoitteeseen luomuelintarvike@ruokavirasto.fi.

Ennen 31.12.2021 myönnetyt luomusertifikaatit

Ruokaviraston luomuhakupalvelu on poistettu kokonaan käytöstä. 

Sivu on viimeksi päivitetty 13.5.2024