Millaisia elintarvikkeita saa markkinoida laihdutukseen?

Laihdutukseen saa markkinoida vain sellaisia elintarvikkeita, jotka ovat lainsäädännössä laihdutukseen hyväksyttyjä tai joista voi esittää painonpudotukseen tai -hallintaan liittyvän terveysväitteen.

 

Lainsäädännössä laihdutukseen hyväksytyt elintarvikkeet

Painonhallintaan tarkoitettu ruokavalionkorvike on lainsäädännössä laihdutustarkoitukseen hyväksytty elintarvike. Ruokavalionkorvike on vähäenergiainen elintarvike, joka on erityisesti suunniteltu laihduttavia ylipainoisia tai lihavia aikuisia varten. Ruokavalionkorvikkeella voi vähentää energian saantia, kun sillä korvaa päivän koko ruokavalion, päivän kaikki ateriat, mutta saada kuitenkin riittävästi kaikkia välttämättömiä ravintoaineita.

Ruokavalionkorvikkeet on tarkoitettu terveille aikuisille, jotka laihduttavat reilun ylipainon vuoksi. Raskaana olevien tai imettävien naisten, nuorten, vanhusten tai sairaiden tulee käyttää ruokavalionkorvikkeita vain lääkärin luvalla ja valvonnassa.

VLCD-tuotteeksi, eli kertoa tuotteella olevan hyvin alhainen energiasisältö, voi kutsua sellaista ruokavalionkorviketta, jonka energiasisältö on alle 3 360 kJ (800 kcal) päivässä. VLCD on lyhenne sanoista 'Very Low Calorie Diet'.

LCD-tuotteeksi, eli kertoa tuotteella olevan alhainen energiasisältö, voi kutsua sellaista ruokavalionkorviketta, jonka energiasisältö on 3 360–5 040 kJ (800–1 200 kcal) päivässä. LCD on lyhenne sanoista 'Low Calorie Diet'.

 

Elintarvikkeet tai aineet, joille on hyväksytty painonpudotukseen tai laihduttamiseen liittyvä terveysväite

Ateriankorvikkeet ovat vähäenergiaisia elintarvikkeita, joilla voi myös vähentää päivittäistä energian saantia, mutta saada riittävästi välttämättömiä ravintoaineita. Ateriankorvikkeille on hyväksytty kaksi laihduttamiseen liittyvää terveysväitettä. Jos ateriankorvikkeen kerrotaan korvaavan yhden päivittäisen pääaterian, ateriankorvikkeen voi kertoa vähäenergiaisessa ruokavaliossa edistävän painon ylläpitämistä painonpudotuksen jälkeen. Jos ateriankorvikkeen kerrotaan korvaavan kaksi päivittäistä pääateriaa, ateriankorvikkeen voi kertoa vähäenergiaisessa ruokavaliossa edistävän painonpudotusta. Jotta väitteitä voi esittää, ateriankorvikkeiden on koostumukseltaan täytettävä väitteiden käytön ehdot.

Glukomannaani on tällä hetkellä ainoa aine, jolle on hyväksytty painonpudotukseen liittyvä terveysväite. Elintarvikkeesta, joka sisältää 1 gramman glukomannaania määriteltyä annosta kohti, voi esittää väitteen: ”Glukomannaani vähäenergiaisen ruokavalion yhteydessä edistää painonpudotusta.” Jotta väitteen voi esittää, kuluttajalle on ilmoitettava, että vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 3 grammaa glukomannaania kolmena 1 gramman annoksena yhdessä 1–2 vesilasillisen kanssa ennen aterioita vähäenergiaisen ruokavalion yhteydessä. Pakkauksessa on annettava varoitus tukehtumisvaarasta ihmisille, joilla on nielemisvaikeuksia, tai jos tuotetta nautitaan riittämättömän nesteen kera. Kuluttajia on ohjeistettava nauttimaan ainetta runsaan veden kera, jotta aine päätyy vatsaan.

Useille kasviperäisille aineille on haettu painonpudotukseen tai -hallintaan liittyviä terveysväitteitä, mutta niiden tieteellisen näytön arviointi on toistaiseksi kesken. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA odottaa Euroopan komission päätöstä siitä, miten kasviperäisten aineiden arviointia tulisi jatkaa. Näiden väitteiden käyttöä voi jatkaa, kunnes komissio antaa virallisen päätöksen niiden hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023