Elintarvikepakkaukset ja astiat

Elintarvikepakkaukset kuuluvat elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvien materiaalien ja tarvikkeiden laajaan ryhmään. Niiden turvallisuudelle, valmistukselle ja valvonnalle asetetuista vaatimuksista kerrotaan tarkemmin sivulla Pakkaukset ja kontaktimateriaalit.

Astioilla on väliä – mitä ovat elintarvikkeiden kontaktimateriaalit?

Elintarvikkeiden kontaktimateriaaleilla tarkoitetaan materiaaleja ja tarvikkeita, jotka tulevat suoraan tai välillisesti kosketukseen elintarvikkeen kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi elintarvikepakkaukset, kertakäyttöastiat, keittiövälineet, kahvin- ja vedenkeittimet ja elintarviketeollisuuden laitteet.

Elintarvikkeen kanssa kosketuksessa olevista materiaaleista ja tarvikkeista ei saa siirtyä ainesosia elintarvikkeeseen sellaisia määriä, jotka

a) voisivat vaarantaa ihmisen terveyden, tai 
b) aiheuttaa sopimattomia muutoksia elintarvikkeen koostumukseen, tai 
c) aiheuttaa elintarvikkeen aistinvaraisten ominaisuuksien heikentymistä.

Tuotteiden valmistajat ja maahantuojat ovat vastuussa siitä, että elintarvikkeiden kanssa kosketukseen joutuvat materiaalit ovat vaatimustenmukaisia.

Myös kotikeittiössä kannattaa kiinnittää huomiota käytössä oleviin astioihin ja ruoanvalmistustapoihin.

Alumiinikattilat ja -mehustimet

Marjasadon aikaan säilötään mehuja ja valmistetaan hilloja. Ei kuitenkaan astioissa, jotka on valmistettu alumiinista. Suosittelemme, ettei alumiinikattiloita ja -mehustimia, kuten vanhoja ”mehumaijoja”, käytetä happamien ruokien, esimerkiksi marjapohjaisten jälkiruokien ja -kiisselien sekä marjapohjaisten puurojen valmistamiseen tai hillon keittämiseen. Hapan neste liuottaa kattilasta alumiinia ruokaan sekä kylmissä että kuumissa olosuhteissa. Turvallinen astia happamien ruokien valmistukseen on tehty ruostumattomasta teräksestä. 

Elintarvikkeiden sisältämän alumiinin turvallisuudesta on vuodelta 2008 Euroopan elintarviketuvallisuusviranomaisen EFSAn tutkijoiden lausunto, jonka perusteella on alennettu siedettävän viikkosaannin tasoa yhteen milligrammaan painokiloa kohti.

Alumiinifolio elintarvikkeiden suojana

Alumiinifoliosta voi irrota ruokaan alumiinia, jos foliota käytetään metalliastiassa olevan ruoan suojaamiseen. Tällöin folion ja astian välille syntyy sähköpari, jonka seurauksena alumiini liukenee korroosion takia ruoan pintaan ja folioon tulee reikiä. Sen sijaan esimerkiksi eväsleipien kääriminen folioon tai keraamisen astian suojaaminen foliolla ei synnytä sähköparia. Alumiinisia astioita tai foliota ei suositella happamien tai suolaisten elintarvikkeiden kanssa kosketukseen. Alumiinifoliopakkauksissa on hyvät käyttöohjeet, jotka on syytä lukea ennen folion käyttöä.

Metallitölkkien käyttö muotteina ja muut innovatiiviset ruoanvalmistusmenetelmät

Metallitölkkejä ei kannata käyttää tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Kotikokille on tarjolla mitä erilaisimpia ”innokokin” valmistusmenetelmiä, joissa käytetään esimerkiksi metallitölkkejä tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Tässä piilee omat vaaransa, sillä niiden painatuksista tai pinnoitteista saattaa siirtyä ruokaan vieraita aineita, jotka voivat olla terveydelle haitallisia. Vieraiden aineiden saannin välttämiseksi kannattaa kaihtaa outoja ruoanvalmistusmenetelmiä ja jättää ne kokeilematta.

Vanhat astiat

Vanhojen astioiden kunto kannattaa arvioida kriittisesti. On turvallisinta jättää vanhat kolhon näköiset keramiikkakolpakot sekä kuluneet, säröiset ja kolhiintuneet astiat käyttämättä. Myös uudempien esineiden soveltuvuus elintarvikekäyttöön kannattaa aina arvioida. Etenkin matkamuistoina tuoduista keramiikkakannuista ja -mukeista saattaa liueta lyijyä. Ne tulee pitää vain koriste-esineinä.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023