Ravintoarvomerkintä

Pakatut elintarvikkeet

Ravintoarvomerkintä tulee tehdä lähes kaikkiin pakattuihin elintarvikkeisiin. Tiedot tulee esittää yhtenä kokonaisuutena samassa näkökentässä, taulukon muodossa ja numeroarvot suorassa linjassa, jos tilaa on. Jos tilaa ei ole, ilmoitus on esitettävä vaakasuorilla riveillä.

Pakollisen ravintoarvotiedon tulee sisältää vähintään seuraavat tiedot ja niiden määrät:

  • energia (kJ ja kcal)
  • rasva (g)
    • josta tyydyttynyttä (g)
  • hiilihydraatit (g)
    • josta sokereita (g)
  • proteiini (g)
  • suola (g).

Tiedot on annettava sataa (100) grammaa tai millilitraa kohden. Lisäksi tiedot voi antaa annosta tai kulutusyksikköä kohden, jos annoksen koko ja lukumäärä on ilmoitettu.

Ravintoarvoilmoitus ilmoitetaan sellaisinaan syötävistä elintarvikkeista. Esimerkiksi keittojauheista ja vastaavista tuotteista ilmoitus voidaan antaa valmistetusta elintarvikkeesta. Tällöin kuluttajalle on annettava pakkausmerkinnöissä riittävän yksityiskohtaiset valmistusohjeet.

Energia

Elintarvikkeen sisältämä energia tulee ilmoittaa sekä kilojouleina (kJ) että kilokaloreina (kcal).

Rasva

Jos elintarvikkeen rasvasta halutaan antaa tarkempia tietoja, voi tyydyttyneen rasvan määrän lisäksi ilmoittaa vielä kertatyydyttymättömien ja monityydyttymättömien rasvojen määrän.

Sokeri

Sokerin alakohtana voi ilmoittaa polyolien ja tärkkelyksen määrät.

Ravintokuidun määrä voidaan haluttaessa ilmoittaa hiilihydraattien ja proteiinin välissä.

Suola

Elintarvikkeen suolapitoisuudella tarkoitetaan koko elintarvikkeen suolapitoisuutta, ei yksinomaan lisättyä suolaa (natriumkloridia). Suolapitoisuuteen lasketaan kuuluvaksi sekä elintarvikkeen luontainen että siihen lisätty suola. Suolan määrä saadaan laskemalla käyttämällä kaavaa: suola = natrium x 2,5. 

Jos elintarvikkeen ”suolapitoisuus johtuu yksinomaan luontaisesti esiintyvästä natriumista”, kyseinen tieto voidaan mainita lähellä ravintoarvoilmoitusta. Esimerkiksi maito, liha ja kasvikset eivät sisällä lisättyä suolaa, vaan niiden suolapitoisuus johtuu niiden luontaisesti sisältämästä natriumista. Jos sen sijaan elintarvikkeeseen on lisätty suolaa tai suolaa sisältäviä ainesosia, kuten juustoa tai makkaraa, ei kyseistä mainintaa voi käyttää.

Kansallisesti on säädetty eräiden elintarvikkeiden ilmoittamisesta voimakassuolaiseksi. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa 1010/2014 (4 §) luetellaan ne elintarvikkeet, joiden pakkauksiin on merkittävä tarvittaessa sana ”voimakassuolainen” tai ”sisältää paljon suolaa”. 

Vitamiinit ja kivennäisaineet

Vitamiinien ja kivennäisaineet ilmoitetaan ravintoarvomerkinnässä viimeisenä. Niiden määrä voidaan ilmoittaa vain, jos niitä esiintyy elintarvikkeessa merkitseviä määriä seuraavasti: 

  • Kiinteät elintarvikkeet (per 100 g) ja yhden annoksen pakkaukset: vähintään 15 % päivittäisen saannin vertailuarvoista
  • Juomat (per 100 ml): vähintään 7,5 % päivittäisen saannin vertailuarvosta.

Muiden ravintoaineiden ilmoittaminen

Varsinaisessa ravintoarvoilmoituksessa saa esittää vain sallitut ravintoaineet eikä esimerkiksi omega-3-rasvahappoja tai laktoosia. Jos omega-3-rasvahappojen tai laktoosin määrä halutaan esittää, Ruokavirasto suosittelee, että ne ilmoitetaan samassa näkökentässä varsinaisen ravintoarvoilmoituksen alla 100 g/100 ml kohti tuotetta.   

Pakkaamattomien elintarvikkeiden ravintoarvotiedot

Pakkaamattomien elintarvikkeiden ravintoarvotiedoista pitää vähittäismyyntipaikassa antaa seuraavat tiedot:

  • juustoista, makkaroista ja lihaleikkeleistä rasvan ja suolan määrä
  • ruokaleivistä suolan määrä.

Lisäksi tarvittaessa merkintä kyseisen elintarvikkeen voimakassuolaisuudesta.

Muiden ravintoarvotietojen antaminen on vapaaehtoista.

Jos pakkaamattomista elintarvikkeista halutaan antaa muita ravintoarvotietoja vapaaehtoisesti, voidaan tiedoissa mainita

  • joko energiasisältö tai
  • energiasisältö ja rasvan, tyydyttyneiden rasvojen, sokerin ja suolan määrät.

 Tiedot voi antaa myös pelkästään annosta kohden, kunhan annoksen määrä ja koko ilmoitetaan.

 Tiedot voidaan antaa myös suullisesti lukuunottamatta voimakassuolaisuusmerkintää, joka tulee antaa kirjallisesti.

Poikkeuksia ja erityissäännöksiä

Pakkausmerkintälainsäädännön mukaista ravintoarvotietoa ei ilmoiteta ravintolisistä, luontaisista kivennäisvesistä ja lähdevesistä.

Tietyt pakatut elintarvikkeet on vapautettu ravintoarvomerkinnästä. Niitä ovat muun muassa seuraavat: 

  • jalostamattomat tuotteet, jotka koostuvat yhdestä ainesosasta tai ainesosien ryhmästä, esimerkiksi jauhot
  • jalostetut tuotteet, jotka on jalostettu ainoastaan kypsyttämällä ja jotka koostuvat yhdestä ainesosasta tai ainesosien ryhmästä
  • juomavedet, myös sellaiset, joihin on lisätty vain hiilidioksidia ja/tai aromeja
  • yrtit, mausteet ja niiden sekoitukset
  • suola- ja ruokasuolavalmisteet sekä pöytämakeuttajat
  • jauhettu kahvi ja tee sekä vastaavat yrtti- ja hedelmäuutejuomat
  • elintarvikkeet, joiden pakkauksen suurimman pinnan pinta-ala on pienempi kuin 25 cm²
  • pieninä tuotemäärinä valmistettavat elintarvikkeet, jotka tuottava valmistaja toimittaa suoraan loppukuluttajalle tai paikalliselle vähittäisliikkeelle loppukuluttajaa varten.

Alkoholijuomien ravintoarvoilmoitus voi sisältää vain energian määrän. 

Kuinka paljon ravintoarvotiedot voivat poiketa ilmoitetusta, niin siitä on ohjeistettu erikseen EU:n eri kielillä:https://ec.europa.eu/food/safety/labelling-and-nutrition/food-information-consumers-legislation/nutrition-labelling_en

Mistä tarvittavat ravintoarvotiedot saadaan?

Ravintoarvotiedot ovat keskiarvolukuja, jotka perustuvat joko

  • valmistajan tekemään analyysiin
  • käytettyjen ainesosien tunnettuihin keskiarvolukuihin perustuviin laskelmiin, tai
  • yleisesti tunnettuun ja hyväksyttyyn tietoon perustuviin laskelmiin.

Hyvä tietolähde on esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä Fineli-tietopankki.

Ruokavirasto suosittelee, että kun elintarviketta markkinoidaan jonkin ravintoaineen lähteenä tai terveysväitteellä, valmistaja teettää elintarvikkeesta laboratoriotutkimuksen, jonka avulla analysoidaan ravintoaineen määrät. Vaihtoehtona on varmistaa esitettävät ravintoarvot jollain muulla luotettavalla tavalla.  

Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023