Usein kysyttyä ruokamyrkytyksistä

Mitä teen, jos saan ruokamyrkytyksen?

Ota yhteys oman kuntasi elintarvikevalvontaviranomaisiin > Ota yhteyttä elintarvikevalvontaan. Tällainen viranomainen on käytännössä oman kuntasi terveystarkastaja. Valvontaviranomaisilla on velvollisuus selvittää alueellaan ilmenneet ruokamyrkytysepäilyt. Mikäli epäilyksenalainen elintarvike on ostettu kotiin esimerkiksi kaupasta tai ravintolasta, ja sitä on vielä jäljellä, voi sen samalla toimittaa tutkittavaksi kunnan elintarvikelaboratorioon.

Jos ruokamyrkytysoireet ovat vakavat tai kestävät yli vuorokauden ota yhteys terveyskeskukseen. Kerro lääkärille, että epäilet vatsataudin aiheutuneen ruoasta tai juomavedestä.  

Ruokamyrkytysepäilyistä on tärkeää ilmoittaa viranomaisille, jotta tapausta voidaan selvittää ja ryhtyä nopeasti tarvittaviin toimenpiteisiin.

Mistä voi saada ruokamyrkytyksen?

Ruokien käsittelyyn ja valmistukseen liittyvät lämpötilavirheet ovat yleisimmät syyt ruokamyrkytykseen. Ruokia säilytetään huoneenlämmössä tai ennalta valmistettu kuuma ruoka jäähdytetään liian hitaasti. On hyvä muistaa yksinkertainen sääntö: kylmä kylmänä, kuuma kuumana. Lämpötila-alue +6 -+60 celsiusastetta on vaaravyöhyke, missä ruokamyrkytysbakteerit lisääntyvät nopeasti. Tyhjiöpakatut kalatuotteet tulee säilyttää tavanomaista jääkaappilämpötilaa  alhaisemmassa lämpötilassa (+3 celsiusasteessa) listeria- ja botulinumriskin vuoksi. Huonosti kypsennetty liha voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen, sillä raa'assa lihassa voi olla taudinaiheuttajia, esim. salmonella, kampylobakteeri.

Ruokamyrkytysbakteerit voivat levitä ruoan valmistajan käsien välityksellä, jos käsihygienia on huono. Käsienpesu on tärkeää varsinkin WC:ssä käynnin jälkeen.

Yleinen ruokamyrkytysten syy on myös ristisaastuminen keittiössä. Saastuneesta raa'asta elintarvikkeesta voi siirtyä sellaisenaan syötäviin elintarvikkeisiin, kuten esimerkiksi salaatti tai leikkelemakkara, taudinaiheuttajia käsien ja keittiövälineiden mukana, jos ei huolehdita riittävästä pesusta.

Miten ruokamyrkytyksiä voi ehkäistä?

  • Säilyttämällä helposti pilaantuvia elintarvikkeita oikeassa lämpötilassa, riittävän kylmänä tai riittävän kuumana.
  • Käsien huolellinen pesu
  • Keittiön ja keittiövälineiden puhtaus
  • Ristisaastumisen estäminen raaoista elintarvikkeista kuumentamatta syötäviin elintarvikkeisiin
  • Laadultaan hyvien raaka-aineiden käyttö
  • Ruoan huolellinen kypsentäminen kauttaaltaan (liha myös sisäosista kypsäksi)
Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023