Riisi on turvallinen ruoka-aine osana monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota

Riisiä ja riisivalmisteita on turvallista syödä osana monipuolista, vaihtelevaa ruokavaliota. Ravinnon mahdollisten haitta-aineiden, kuten riisin sisältämän epäorgaanisen arseenin, saannin vähentämisessä myös annoskokojen kohtuullisuus on turvallisuutta lisäävä periaate. Ruoka-aineen annoskoko on hyvä mitoittaa lapsen ikää ja aikuisella tavanomaisia käyttöannoksia vastaavaksi. Hyvään ruokavalioon kuuluu monenlaisia elintarvikkeita ja siinä on vaihtelua esimerkiksi vuodenajan mukaan.

Suomessa riisiä syödään yleisimmin lisäkeriisinä tai risottona aterioilla, riisipuurona ja riisiä sisältävinä kekseinä ja leipinä sekä riisijuomana. Aterialisäkkeinä suositellaan käytettäväksi vaihdellen perunaa, pastaa, riisiä ja muita viljalisäkkeitä. Ruokien monipuolinen ja vaihteleva käyttö turvaa riittävää välttämättömien ravintoaineiden saantia ja toisaalta tukee ruoan turvallisuutta. Kuluttaja voi lisäksi vähentää riisistä saatavaa arseenialtistusta jonkin verran pesemällä jyvät vedellä ennen kypsennystä ja kaatamalla keitinveden pois riisin kypsennyksen jälkeen.

Riisijuomia ei pikkulapsille yksinomaisena juomana

Näiden periaatteiden mukaan pikkulapsille (alle 6 vuotta) ei suositella riisijuomaa yksinomaisena juomana (esimerkiksi ruokajuomaksi). Riisijuoman tilalla ja ohella käytetään muita vastaavia juomia (esimerkiksi soija- ja kaurajuoma, jos lehmänmaito ei sovi). Riisijuoma ei ole tarkoitettu imeväisikäisen maidoksi ravintosisältönsä vuoksi.

Erityisruokavalioissa käytettävä monipuolisesti korvaavia tuotteita

Riisituotteiden käyttö voi olla tavanomaista runsaampaa ja yleisempää erityisruokavalioissa, kuten keliaakikoilla ja vilja- ja maitoallergisilla lapsilla. On hyvä huolehtia siitä, että vältettävien ruokien tilalla käytetään mahdollisimman monipuolisesti korvaavia tuotteita. Esimerkiksi riisin ohella voi käyttää hirssiä, tattaria, maissia, gluteenitonta kauraa sekä aterialla vaihtelevasti perunaa, juureksia, riisiä ja muita sopivia viljalisäkkeitä. Lasten erityisruokavaliot ja korvaavien tuotteiden käyttö suunnitellaan yksilöllisesti ravitsemusterapiassa ja terveydenhuollon ohjauksessa.

Monipuolisuus suojaa haitta-aineilta

Evira ja Ruotsin elintarviketurvallisuusvirasto ovat julkaisseet tutkimustuloksia lastenruokien ja viljojen haitta-ainepitoisuuksista viime vuosina. Näissä tutkimuksissa riisin vähäinen, mutta muita viljoja korkeampi arseenipitoisuus on tullut esille. Ruotsin elintarviketurvallisuusvirasto on myös antanut syyskuussa 2015 tarkemmat määrälliset suositukset riisituotteiden käytöstä, joiden mukaan alle 6-vuotiaille ei suositella riisijuomaa eikä riisikakkuja.

Lapset ovat pienen painonsa vuoksi herkin ryhmä ravinnon haitta-aineiden vaikutuksille. Siksi Evira on antanut vuonna 2013 suosituksen, että pikkulapsilla (alle 6-vuotiaat) ei käytettäisi riisijuomaa yksinomaisena juomana. Muita riisipohjaisia ruokia, vellejä, puuroja, riisilisäkkeitä yms. voi käyttää normaalisti osana vaihtelevaa, monipuolista ja kohtuullista ruokavaliota. Suomessa ei pidetä tarpeellisena antaa tämän tarkempia suosituksia riisin käytön rajoittamiseksi, sillä esimerkiksi riisikakkujen käyttö lapsilla on Suomessa vähäistä.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 12.9.2023