Kasvijuomien ja vegaanisten jälkiruokien elintarviketurvallisuus (VEGETURVA)

Kaurasta, soijasta, pähkinöistä, riisistä tai muista kasvikunnan tuotteista valmistettujen maitotuotteita korvaavien valmisteiden kulutus on lisääntynyt viime vuosina. Tarjonnan kasvun lisäksi käyttöä lisäävät kansanterveyden edistämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi eri tahoilta annetut suositukset vähentää eläinperäisten elintarvikkeiden kulutusta. Tällä hetkellä kasvisperäisten maitotuotteita korvaavien valmisteiden kemiallisista tai mikrobiologisista elintarvikevaaroista on olemassa vain niukasti tietoa, sillä niitä ei valvota elintarviketurvallisuuteen liittyvien asetusten nojalla kuten lehmänmaitoa, ja ne ovat kohtalaisen uusi tuoteryhmä.

Tämän tutkimuksen tarkoituksena on

  • määrittää maitotuotteita korvaavista valmisteista itiöivien taudinaiheuttajabakteerien sekä useiden vierasaineiden kuten raskasmetallien ja mykotoksiinien pitoisuuksia,
  • arvioida kuluttajan altistusta näille elintarvikevaaroille ja altistuksen muutosta, mikäli lehmänmaidosta valmistetut tuotteet korvattaisiin kasvisperäisillä,
  • arvioida tuotekohtaiset raja-arvot tai turvallisen käytön rajat eri kuluttajaryhmille, mikäli käyttöön voi liittyä terveysriski,
  • tutkia valmistusprosessin vaikutusta lopputuotteen laatuun,
  • selvittää tämänhetkistä kulutusta ja kauratuotteiden säilytyksen vaikutusta mikrobiologiseen riskiin sekä
  • laatia jatkohankkeita pohjustava kirjallisuuskatsaus maito- ja lihatuotteita korvaavista kasvisperäisistä tuotteista ravitsemuksen, probioottien ja elintarvikevaarojen näkökulmista sekä vertailla kvalitatiivisesti eläin- ja kasvisperäisten tuotteiden hyötyjä ja riskejä.

Elintarviketurvallisuutta koskevat tulokset ovat hyödyksi valvonnan ja teollisuuden omavalvonnan suunnittelussa sekä kansallisessa päätöksenteossa, ja turvallisen käytön määrät sekä ravitsemustieto tukevat kansallisten suositusten laadintaa. Lisäksi tulokset antavat kuluttajille tutkittua, riippumatonta tietoa heidän valintojensa tueksi.

Projektin tulokset ja julkaisut linkitetään tälle sivulle.

Aikataulu

2023 – 2026

Projektiryhmä

Ruokavirasto, Riskinarvioinnin yksikkö

  • Johanna Suomi (projektin vastaava tutkija)
  • Petra Pasonen
  • Antti Mikkelä
  • Pirkko Tuominen

Ruokavirasto, Kemian yksikkö

  • Marjo Kolmonen
  • Marjo Pulkkinen
  • Marja Raatikainen
  • Tiina Ritvanen
  • Janne Järvinen
  • Kati Hakala
  • Annikki Welling

Ruokavirasto, Mikrobiologian yksikkö

  • Maria Aarnio
  • Satu Hakola
  • Saija Hallanvuo
  • Anna-Liisa Myllyniemi

VTT

  • Hanna-Leena Alakomi
  • Elina Sohlberg
  • Pekka Lehtinen
  • Ulla Holopainen-Mantila

Fazer, Raisio sekä Valio osallistuvat projektiin yhteistyökumppaneina

Rahoitus

Makera (MMM), Valio, Raisio, Fazer, sekä Ruokavirasto ja VTT

Julkaisut ja uutiset projektista

Lisätietoja

Johanna Suomi, riskinarvioinnin yksikkö.

johanna.suomi@ruokavirasto.fi

Sivu on viimeksi päivitetty 13.3.2023