Riskinarviointi on tieteellinen prosessi, joka sisältää vaaran tunnistamisen, vaaran kuvaamisen, altistuksen arvioinnin ja riskin kuvaamisen. Riskinarvioinnissa on keskeistä laaja yhteistyö elinkeinon, tutkimuksen ja muiden viranomaistahojen kanssa. Riskinarviointi on myös riippumatonta riskinhallinnasta ja päätöksenteosta, sitä käytetään näiden tukena.
Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikön työ keskittyy seuraaviin aihealueisiin:
Elintarvikkeet
Mikrobiologisen tai kemiallisen riskinarvioinnin avulla voidaan pienentää elintarvikkeissa esiintyvien mikrobien tai haitallisten kemikaalien ihmisille aiheuttamaa altistusta ja parantaa elintarviketurvallisuutta.
- Elintarvikkeiden kemiallinen riskinarviointi
- Elintarvikkeiden mikrobiologinen riskinarviointi
- Kuluttajariskinarviointi
Eläimet
Tarttuviin eläintauteihin liittyvät riskinarvioinnit auttavat tautisuojauksen ja valmiussuunnitelmien kehittämistä tarttuvien eläintautien varalta.
Kasvit
Kasvinterveyden riskinarviointeja hyödynnetään, kun pyritään estämään uusien kasvintuotantoa uhkaavien tuhoojien leviämistä maahamme.
Riskinarviointiuutisia
-
16. syyskuuta 2024
Tutkimus: Kotimaista kalaa kannattaa syödä
-
29. elokuuta 2024
Kotimaisen kalan vierasaine- ja ravintoainepitoisuuksista uutta tietoa
-
26. elokuuta 2024
Selvitys: Kansallinen salmonellavalvonta suojaa kuluttajia
-
9. elokuuta 2024
Uutta tietoa luvassa kotimaisen kalan vierasaine- ja ravintoainepitoisuuksista
-
7. kesäkuuta 2024
Maailman elintarviketurvallisuuspäivänä huomio valmiuteen
-
21. toukokuuta 2024
Riskinarviointipäivinä tietoa turkiseläinten tautiriskeistä ja sikojen salmonellavalvontaohjelmasta
-
8. toukokuuta 2024
Safe2Eat-kampanja kannustaa turvallisiin elintarvikevalintoihin
-
23. huhtikuuta 2024
Riskinarviointipäivä 2024
-
8. huhtikuuta 2024
Afrikkalaisen sikaruton torjuntaan uusia ohjeita ja linjauksia
-
3. huhtikuuta 2024
Tietoa ja ohjeita ilmastonmuutoksen huomioimisesta kasvinterveyden riskinarvioinnissa
-
25. tammikuuta 2024
Tutkimus: medium-kypsennetyt jauhelihapihvit voivat kätkeä STEC-bakteeririskin ravintoloissa
-
25. tammikuuta 2024
EU:n CATALYSE-konsortio aloitti toimintansa
-
16. marraskuuta 2023
Webinar on NoBaSURV-PWN - a web app for assessing the statistical confidence of past pine wood nematode surveys
-
16. marraskuuta 2023
Webinar on NoBa Land Cover Retriever application
-
23. lokakuuta 2023
Webinaari EFSAn rahoitusinstrumenteista
-
19. lokakuuta 2023
EU elintarviketurvallisuusfoorumi Brysselissä 28.-29.11.2023
-
3. lokakuuta 2023
Kerro meille mielipiteesi kasvipohjaisista maitotuotteiden ja lihan korvikkeista!
-
8. kesäkuuta 2023
PFAS-verkkoseminaari 18.9.2023
-
13. huhtikuuta 2023
Suomalaisten turkistarhojen zoonoottisten tautien tilanne on huonosti tunnettu
-
29. maaliskuuta 2023
Tutkimusprojekti kasvijuomien ja vegaanisten jälkiruokien elintarviketurvallisuudesta
-
17. helmikuuta 2023
Riskinarviointipäivä 17.5.2023
-
8. helmikuuta 2023
EFSA hakee uusia asiantuntijoita tiedekomitea ja -paneelityöhönsä
-
6. helmikuuta 2023
Kysely ravintoloille naudanjauhelihapihvien tarjoilusta
-
19. tammikuuta 2023
Ruokavirasto, LUOMUS ja BirdLife Suomi ovat selvittäneet siipikarjan lintuinfluenssatartunnan riskitekijöitä, erityisesti ulkonapidon vaikutusta riskiin
-
30. marraskuuta 2022
Ruokaviraston tutkimusseminaari 14.12. klo 15—16
-
29. marraskuuta 2022
Blogi: Tutkimusryhmä oli nopeampi kuin tuhooja!
-
18. marraskuuta 2022
Siipikarjan lintuinfluenssariski Suomessa – hankkeen loppuseminaari 7.12.2022 klo 12-16
-
30. syyskuuta 2022
Riskinarviointiraportti julkaistu: Heisimadon toukkarakkulan aiheuttama riski kuluttajalle on hyvin pieni – lihantarkastukseen luvassa muutoksia
-
27. syyskuuta 2022
Blogi: 3 askelta kohti johdonmukaista priorisointia – Case karanteenituhoojat
-
5. toukokuuta 2022
Riskinarviointipäivä 25.5.2022 klo 9.15 ̶ 16.00
-
8. maaliskuuta 2022
Uusi kemikaalien riskinarviointiin keskittyvä verkosto Eurooppaan
-
15. helmikuuta 2022
Blogi: Mäntyankeroistuhot – uhka vai mahdottomuus?
-
5. marraskuuta 2021
Elintarvikkeiden sisältämien vierasaineiden terveysriskejä arvioitu
-
26. lokakuuta 2021
Ruoan tärkeimmät vierasaineet Suomessa - terveysriskit ja tiedonpuutteet -raportin julkistuswebinaari 5.11. klo 9 ̶ 11
-
24. syyskuuta 2021
Ruokaviraston tutkimusseminaari 2.11. klo 15–16: Kampylobakteerikantojen vaihtelun ja inaktivaation mallinnus
-
3. syyskuuta 2021
Vaaroja nakeista ankeroisiin -webinaari 5.10.2021
-
4. toukokuuta 2021
EFSAn raportti julkaistu: Afrikkalainen sikarutto: rehuihin, kuivikkeisiin ja kuljetuksiin liittyvät riskit
-
15. huhtikuuta 2021
Blogi: Tule maalle, näe mullin malli!
-
5. helmikuuta 2021
Eurooppalainen verkkoalusta tasoittaa tietä elintarviketurvallisuuden yhteistyölle
-
14. lokakuuta 2020
Suomalaisten lasten altistuminen PAH-yhdisteille ruoan kautta ei aiheuta terveysriskiä
-
24. syyskuuta 2020
Blogi: 0304XXXX ja vihreän kullan viholliset
-
21. elokuuta 2020
Tule kuulolle Haittaeläin-hankkeen loppuseminaariin 26.8.2020
-
27. huhtikuuta 2020
Ruokatottumukset vaikuttavat raskasmetallien saantiin
-
25. lokakuuta 2019
Paprikan lievä läikkävirus todettu Suomessa ensimmäisen kerran
-
18. syyskuuta 2019
Elintarviketurvallisuuden riskit ovat esillä EFSA-kokouksessa Helsingissä
-
17. syyskuuta 2019
Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa
-
19. kesäkuuta 2019
Koirien mukana Suomeen voi tulla uusia tarttuvia tauteja
-
4. kesäkuuta 2019
Tuontikoirien tautiriskejä selvitetty
-
15. toukokuuta 2019
Kansainvälinen G-raid -hanke nostanut esille suomalaista eläintautiosaamista ja sen tunnettavuutta
-
15. toukokuuta 2019
Salmonellaa suomalaisissa elintarvikeketjuissa vähäisesti