Tutkimusprojekti kasvijuomien ja vegaanisten jälkiruokien elintarviketurvallisuudesta

29. maaliskuuta 2023

Projektin tavoitteena on tuottaa tietoa tukemaan kansallista ja kansainvälistä päätöksentekoa sekä tuottajien omavalvonnan suunnittelua ja tuotekehitystyötä. Myös kuluttajat saavat tietoa omien valintojensa tueksi.

Kaurasta, soijasta, pähkinöistä, riisistä tai muista kasvikunnan tuotteista valmistettujen maitotuotteita korvaavien valmisteiden kulutus on lisääntynyt viime vuosina. Tällä hetkellä näiden valmisteiden kemiallisista tai mikrobiologisista elintarvikevaaroista on olemassa vain niukasti tietoa, sillä niitä ei vielä toistaiseksi valvota elintarviketurvallisuuteen liittyvien asetusten nojalla kuten lehmänmaitoa, ja ne ovat kohtalaisen uusi tuoteryhmä.

Maa- ja metsätalousministeriön Makera-rahoituksella toteutetaan Ruokaviraston ja VTT:n yhteinen Kasvijuomien ja vegaanisten jälkiruokien elintarviketurvallisuus (VEGETURVA) -tutkimusprojekti. Projektissa tutkitaan Suomessa kaupan olevia kasvispohjaisia, maitotuotteita korvaavia valmisteita (kasvijuomia, gurtteja ja makeita jälkiruokia). Valmisteista analysoidaan tyypillisien raskasmetallien, homemyrkkyjen ja itiöitä muodostavien taudinaiheuttajabakteerien määriä.

Valmisteiden ravitsemusnäkökulmaa tarkastellaan pakkausmerkintätietojen perusteella. Lisäksi yhteistyössä Valion, Fazerin ja Raision kanssa tutkitaan raaka-aineen ja valmistusprosessin vaikutusta kaurapohjaisten valmisteiden laatuun ja mikrobiomiin sekä itiöllisten mikrobien inaktivoitumista prosessissa.

Tulosten perusteella arvioidaan, miten suomalaisten kuluttajien altistus eri tekijöille muuttuisi nykytasolta erilaisilla kasvispohjaisten tuotteiden käyttömäärillä ja ovatko Turvallisen käytön ohjeet vielä ajanmukaiset projektissa määritettävien pitoisuustietojen perusteella. Nykyinen riisijuomia koskeva rajoitus perustuu yli 10 vuotta sitten mitattuihin näytteisiin, ja pitoisuudet ovat saattaneet muuttua tällä välin voimaan tulleiden riisin arseenimääriä koskevien raja-arvojen vuoksi.

VEGETURVA-projekti toteutetaan vuosina 2023–2026. Sen tulevat julkaisut linkitetään projektin kotisivuille:  ruokavirasto.fi/vegeturva

Lisätietoja:

Johanna Suomi, tutkimusprofessori, riskinarvioinnin yksikkö, johanna.suomi@ruokavirasto.fi