Blogi: Tutkimusryhmä oli nopeampi kuin tuhooja!

29. marraskuuta 2022

Orgyia leucostigma -perhonen ja Chionaspis pinifoliae -kilpikirva jäivät toiseksi pohjoismaiselle tutkimusryhmälle ja Euroopan ja Välimeren maiden kasvinsuojelujärjestölle. Kisa käytiin siitä, saadaanko näiden pohjoisamerikkalaisten kasvintuhoojien riski Euroopan havumetsille arvioitua, ennen kuin ne pääsevät leviämään Eurooppaan.

Aika usein tutkijat ovat vastaavissa kisoissa olleet vielä lähtökuopissa, kun tuhoojat ovat päässeet jo maaliin. Esimerkiksi Drosophila suzukii -hedelmäkärpänen sekä aasianrunkojäärä olivat jo levinneet Eurooppaan, ennen kuin riskinarviointeja oli edes aloitettu. Tällä kertaa kävi toisin!

Alkuerissä hylättiin useita vastustajia

Pohjoismaisen työryhmän riskinarviointimaraton alkoi jo vuonna 2019. ”Ihan ensimmäiseksi selvitimme perusteellisesti, ketä vastaan meidän kannattaa kisata” kertoo tutkija Johanna Boberg Ruotsin maatalousyliopistosta (SLU) ”koska emme halunneet tuhlata aikaamme tuhoojiin, jotka eivät ole edes lähdössä mihinkään tai jotka ovat niin hitaita, etteivät koskaan pääse perille”.

Perusteellisessa karsinnassa vastustajiksi valittiin Orgyia leucostigma -perhonen ja Chionaspis pinifoliae -kilpikirva. Karsinnasta on raportoitu tarkemmin blogissa 0304XXXX ja vihreän kullan viholliset.

Eurooppalainen vahvistus ja sponsori varmistivat menestyksen

Karsinnan jälkeen tutkijoiden tiimiin saatiin vahvistukseksi Euroopan ja Välimeren maiden kasvinsuojelujärjestö ja sponsoriksi Maa- ja metsätalousministeriö, minkä jälkeen voittoa voitiin pitää jo lähes varmana. O. leucostigman riskinarvio julkaistiin joulukuussa 2021 ja C. pinifoliaen riskinarvio syyskuussa 2022.

Tutkijoiden menestyksen takana on ennen kaikkea yhteistyö. Suomen, Ruotsin ja Norjan riskinarvioijat toistelevat kaikki samaa: ”Yksin me ei olisi tähän pystytty!” ”Tuhoojien riskinarviointi on laji, jota voi kyllä harrastaa yksinkin, mutta voittamaan ei pysty” toteaa tutkija Micael Wendell Norjan tieteellisestä riskinarviointikomiteasta (VKM).

Pallo on nyt lainsäätäjillä

Riskinarviointien perusteella Euroopan ja Välimeren maiden kasvinsuojelujärjestö päätti suositella jäsenmailleen, että ne pyrkisivät estämään O. leucostigman ja C. pinifoliaen leviämisen Eurooppaan tekemällä niistä karanteenituhoojia.

Suomen ja muiden EU-maiden osalta pallo on siis EU:n komissiolla. Se päättää aikanaan, tuleeko O. leucostigmasta ja C. pinifoliaesta karanteenituhoojia, ja minkälaisia toimia niiden leviämisen estämiseksi tehdään.

O. leucostigma ja C. pinifoliae pitävät kilpailua epäreiluna, sillä heille ei kerrottu koko kisasta. ”Hold your horses!” toteaa C. pinifoliae, joka kommentoi tilannetta kotoaan joulukuusiviljelmältä Washingtonin osavaltiosta Lopullinen voittaja selviää vasta, kun karanteenituhoojastatuksesta on päätetty!”

 

Orgyia leucostigma -perhonen..jpg

Orgyia leucostigma -perhonen. Kuva Karan A. Rawlins University of Georgia, Bugwood.org.

 

Chionaspis pinifoliae_5509378-PPT.jpg

Chionaspis pinifoliae -kuorikilpikirva. Kuva William M. Ciesla, Forest Health Management International, Bugwood.org.

 

 

__Salla_Hannunen_.jpg
Salla Hannunen
erikoistutkija
Riskinarvioinnin yksikkö