Korvasienten käsittely ja varoitusmerkinnät

Korvasienten käsittelyohjeet

Keittäminen

Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia per kerta ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

Kuivaaminen

Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (100 g sieniä ja 2 l vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.

Muista

Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Korvasienten myyntipisteessä oltava esillä varoitusmerkintä ja käsittelyohjeet

Tuoreiden ja kuivattujen korvasienten myyntipaikalla on oltava näkyvillä määräysten mukaisesti varoitusmerkintä sienten myrkyllisyydestä sekä korvasienten käsittelyohjeet. Ruokavirasto suosittelee lisäksi, että tuoreita korvasieniä myytäisiin kuluttajille ainoastaan palvelumyyntinä, jolloin voidaan paremmin varmistaa sienten käyttöturvallisuus.

Korvasieni on poikkeuksellinen elintarvike, jonka myynti sallitaan, vaikka käsittelemätön sieni sisältää luontaisesti gyromitriini-nimistä myrkkyä. Korkea gyromitriinimäärä aiheuttaa akuutin myrkytyksen. Gyromitriini ja sen aineenvaihduntatuotteet ovat myös syöpävaarallisia yhdisteitä.

Mikäli korvasieniä myytäessä esillä ei ole helposti havaittavaa ohjetta korvasienten käsittelystä, valvontaviranomaiset voivat poistaa määräysten vastaiset tavaraerät myynnistä. Tuotteet voidaan toimittaa uudelleen myyntiin, kun varoitusmerkinnät on tehty. Myös kuluttajat voivat ilmoittaa vaadittujen merkintöjen puutteesta oman kuntansa elintarvikevalvontaviranomaisille.

Muun muassa Suomessa asuvat ulkomaalaiset eivät välttämättä tiedä korvasienen myrkyllisyydestä ja sen oikeasta käsittelystä. Ruokavirasto on julkaissut kuluttajille esitteitä korvasienten käsittelyohjeista suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi. Esitteitä on saatavana kuntien elintarvikevalvontaviranomaisilta sekä Ruokavirastosta korvasienten myyntipaikoille ja muuta informaatiota varten. Esitteitä voi ladata Ruokaviraston internetsivuilta.

Sivu on viimeksi päivitetty 12.9.2023