Ravustuskausi käynnistyy heinäkuun 21. päivä kello 12 ja jatkuu lokakuun viimeiseen päivään. Kesän rapusaaliista odotetaan normaalia. Suurimman uhkan Suomen luontaisille jokirapukannoille aiheuttaa rapurutto ja täplärapu toimii rapuruton luontaisena kantajana.
Rapurutto ja täpläravun leviäminen ovat jo aiheuttaneet erittäin uhanalaisen jokiravun häviämisen tietyillä vesialueilla. Jokainen ravustaja voi toimillaan ehkäistä rapuruton leviämistä uusille vesialueille desinfioimalla, kuivaamalla tai pakastamalla kaikki rapujen pyynnissä käytettävät välineet ennen niiden siirtämistä vesistön eri osien välillä tai toiseen vesistöön. Syötit tulisi pyytää samasta vesistöstä, jossa aiotaan ravustaa. Mikäli syötit ovat muualta, tulee niitä pakastaa kolme vuorokautta ennen käyttöä. Suositeltavaa olisi käyttää jokaisessa vesistössä omia rapumertoja.
Ruokavirastossa tutkitaan rapuruttoa ja ravustajien lähettämät rapunäytteet ovat tärkeitä rapuruton seurannan ja hallinnan mahdollistamiseksi Suomen vesistöissä. Jos ravulla epäillään rapuruttoa (eli ravulla on kuorivaurioita, puuttuu raajoja ja saksia, ne liikkuvat epätyypillisesti tai vesistössä useita kuolleita rapuja), tulisi ne lähettää maksuttomaan tutkimukseen tautien varalta Ruokavirastoon (ohje).
Täplärapu on haitallinen vieraslaji koko EU:n alueella. Täpläravulle on laadittu hallintasuunnitelma, jonka perusteella täplärapukantojen hyödyntämistä ja kauppaa voidaan jatkaa, mutta niitä ei enää saa viljellä tai istuttaa luonnonvesiin, eikä niitä ei saa missään tilanteessa lyhytaikaisestikaan sumputtaa pyyntialueensa ulkopuolella. Lisäksi on hyvä muistaa, että myös jokirapujen istuttaminen vaatii aina luvan.
Ravut on aina keitettävä kiehuvassa vedessä
Vastuullinen rapujuhlien järjestäjä huolehtii, että rapuja keitettäessä ravut lisätään aina kiehuvaan veteen yksitellen. Keittoveden tulee kiehua koko sen ajan, kun rapuja lisätään veteen ja keitetään. Sopiva keittoaika ravuille on noin 8–12 minuuttia koon mukaan. Muut ravunkeittämiseen tarvittavat ainekset ovat suola, sokeri ja tilli. Reseptejä rapujen keittämiseen löytyy internetistä helposti.
Lisätietoja:
Erikoistutkija Sirpa Heinikainen p. 044 720 1780
Jaostopäällikkö Tiina Korkea-aho p. 040 489 3380
Erityisasiantuntija Taina Mikkonen p. 040 830 8404 (paikalla 17.7.)
Lue Lisää: