Sokeri ruokavaliossa

Ruokavalion sakkaroosin määrää voidaan pitää likiarvona lisätyn sokerin saannille. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan sekä miesten että naisten ruokavalio sisältää sakkaroosia keskimäärin 40 g (= noin 1/2 dl) päivässä (vaihteluväli 10–100 g), mikä vastaa keskimäärin 8–9 % energian saannista.

Miehistä noin joka viidennellä ja naisilla noin joka kolmannella lisätyn sokerin saanti on suositusta runsaampaa (alle 10 % energiasta). Sokeri sisältää pelkästään veren sokeripitoisuutta nopeasti kohottavaa hiilihydraattia ja energiaa (4 kcal tai 17 kJ/g sokeria) eikä juuri muita ravintoaineita. Siksi runsas sokerin käyttö pienentää ruokavalion ravintoainetiheyttä ja heikentää ruokavalion laatua. 

Sokerin lähteet 

Miehillä tärkeimmät lisätyn sokerin (sakkaroosin) lähteet ovat juomat, sokeri ja makeiset sekä vilja-
valmisteet. Naisilla keskeisimmät lähteet ovat hedelmä- ja marjaruoat, sokeri ja makeiset, vilja- ja maitovalmisteet sekä juomat. 

Syö hyvää - sokeripommit -video

Syö sokeria säästeliäästi

Vältä sokerin ja paljon sokeria sisältävien elintarvikkeiden jatkuvaa runsasta käyttöä. Erityisesti makeiset, suklaa, maustetut jogurtit, vanukkaat, hillot ja makeat leivonnaiset sisältävät runsaasti sokeria. Juomista runsassokerisia ovat useimmat mehut, virvoitusjuomat sekä makeat alkoholijuomat, kuten liköörit, makeat viinit ja monet siiderit. Ajoita makean syöminen aterioiden ja välipalojen yhteyteen. Aterian yhteydessä sokeri ei ole yhtä haitallista hampaiden terveydelle kuin jatkuva makean syöminen ja juominen aterioiden välillä. Suosi arkiaterioilla niukasti sokeria ja rasvaa sisältäviä jälkiruokia ja välipaloja.

Maidon, hedelmien ja marjojen sekä kasvisten sisältämää luontaista sokeria ei tarvitse välttää. Suosi niitä sellaisenaan, sesongin tuotteita hyödyntäen, välipaloilla ja jälkiruokina. Käytä lisättyä sokeria maltillisesti happamien marjaruokien ja hapanmaitovalmisteita sisältävien ruokien happamuuden taittamiseen. 

Syö hyvää - kokkaa vähemmällä sokerilla -video

Lue pakkausmerkinnät - tunnista sokerin lähteet

Ravitsemussuositusten määrityksen mukaan lisättyihin sokereihin kuuluvat sakkaroosi, fruktoosi, glukoosi, tärkkelysperäiset makeuttajat (glukoosisiirap­pi, glukoosi-fruktoosisiirapit) ja muut niiden kaltaiset sokerivalmisteet, joita käytetään sellaisenaan tai lisätään elintarvikkeisiin valmistuksen yhteydessä.

Kun arvioit elintarvikkeen sisältämää sokerin määrää, tutustu ainesosaluetteloon ja ravintoarvomerkintään, jossa ilmoitetaan tuotteen sokereiden määrä.  Ainesosaluettelossa on hyvä kiinnittää huomiota lisätyn sokerin lisäksi myös muihin makeisiin ainesosiin, kuten hunaja, hedelmämehut ja niiden tiivisteet.

Väitettä ”sokereita vähennetty” voidaan käyttää silloin, kun tuotteen sokerin määrää on vähennetty vähintään 30 prosenttia muihin vastaaviin tuotteisiin verrattuna. Tällainen tuote, josta väite on esitetty, sisältää saman verran tai vähemmän energiaa kuin muut vastaavat tuotteet.

Lisätietoa sokereista ja niitä koskevista pakkausmerkinnöistä.Elintarvikkeista annettavat tiedot ja ravintoarvoilmoitus/Ruokavirasto.  

Ravitsemusväitteet/Ei lisättyä sokeria. Ruokavirasto. 

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 13.5.2022