Annos- ja pakkauskoot

Ruokien suurentuneet pakkaus- ja annoskoot ovat yksi merkittävimmistä liialliseen energiansaantiin johtavista tekijöistä. Mitä suurempi annoskoko sitä todennäköisemmin syödään enemmän. On vahva tutkimusnäyttö sille, että sekä annoskokoa että ruoan energiatiheyttä pienentämällä voidaan vaikuttaa kerralla saatavan energian määrään sekä lapsilla että aikuisilla.  

Sisältö

Käyttötilanteeseen sopivien kohtuullisten annoskokojen valitsemisen tehdään kuluttajille helpoksi.

Kannustamme toimijoita tarjoamaan nykyistä pienempiä pakkaus- ja annoskokoja sekä pienentämään erityisesti runsaasti sokeria, rasvaa ja suolaa sisältävien tuotteiden suurimpia annoskokoja.

Tavoite

Toimijat tarjoavat ja esittävät markkinointiviestinnässään ravitsemussuositusten toteuttamista tukevia pakkaus- ja annoskokoja.

Edistämme kuluttajien mahdollisuuksia välttää liiallista energiansaantia esimerkiksi

  • tarjoamalla pienempiä pakkaus-/annoskokoja erityisesti energiatiheisistä (> 150 kcal/100 g) pääruokalajeista ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ruokakolmion ylähyllyn eli sattumat -ryhmän tuotteista.
  • koostamalla lounasateriat ravitsemussuositusten lautasmallin mukaisesti.
  • kehittämällä tuotteita, joiden energiatiheys (kcal/100 g) on tuoteryhmässään nykyisiä tuotteita matalampi
    (esimerkiksi > 150 kcal/100 g --> -10 % --> < 135 kcal/100 g).

Esimerkkisitoumuksia

Esimerkkisitoumus 1: Vuoteen 2019 mennessä kaikissa markkinointi- ja viestintäaineistoissa ja -kanavissa tuotteidemme annoskoot esitetään siten, että ne ovat käyttötilanteeseen ja kohteena oleville kuluttajille sopivia.

Esimerkkisitoumus 2:Pienennämme kaikkien isojen pizzojemme annoskokoa 20 % vuoteen 2020 mennessä.

Esimerkkisitoumus 3: Pienennämme aterioihin kuuluvien (energiaa sisältävien) juomien annoskokoja 20 %:lla vuoteen 2020 mennessä.

Esimerkkisitoumus 4:Vuonna 2019 kymmenen eniten myydyintä tuotetta on saatavilla myös 50 % pienemmissä pakkauksissa kuin vuonna 2015.

Esimerkkisitoumus 5: Otamme vuonna 2018 lounasravintoloissamme käyttöön nykyistä pienemmät pääruokalautaset.

Esimerkkisitoumus 6: Vuoteen 2019 mennessä kaikki valmiina tarjottavat lounasannokset koostetaan ravitsemussuositusten lautasmallin mukaisesti.

Esimerkkisitoumus 7: Vuoteen 2019 mennessä vähennämme (nimetyn) tuoteryhmän energiatiheimmistä ja myydyimmistä tuotteistamme energiatiheyttä -15 %.

Sivu on viimeksi päivitetty 3.1.2020