Kaikissa Pohjoismaissa kansallisten ruokasuositusten toimeenpanon tavoitteena on parantaa kansanterveyttä lisäämällä lautasille kasviksia, marjoja ja hedelmiä, täysjyväviljaa, palkokasveja, kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa sekä vähentämällä punaista lihaa, lihavalmisteita sekä käytetyn suolan määrää.
Pohjoismaisessa sidosryhmäseminaarissa Ruokavirastolla esiteltiin ruokasuositusten jalkauttamista Ruotsissa, Norjassa, Islannissa, Tanskassa ja Ahvenanmaalla.” Ruotsissa pääkohderyhmää ovat terveydenhuollon henkilöstö ja elintarviketeollisuus. Suositusten toimeenpanossa panostamme jatkuvaan viestintään eri kanavissa, jotta terveydenhuollon henkilöstö on motivoitunut käyttämään ruokasuosituksia potilaiden ohjauksessa ja elintarviketeollisuus hyödyntämään niitä tuotekehityksessä”, kertoo Åsa Brugård Konde.
”Ruokasuosituksista viestiminen on enemmän kuin vain tiedon lisäämistä verkkosivuillemme. Meidän on oltava läsnä ihmisten päivittäin käyttämissä kanavissa, osa mediakenttää ja julkista keskustelua. Tällä tavoin voimme lisätä tietoisuutta ja luottamusta ruokasuosituksista, jatkaa Thea Nørgard Breili, Norjasta.
”Ahvenanmaalla viestimme ruokasuosituksista Heja-kampanjalla. Lisäksi jalkautamme suosituksia kehittämällä paikallista joukkoruokailua", lisää Anna-Maria Feldhoffer.
”Sosiaalisen median kampanja uusista ruokasuosituksista lisäsi vihannesten ja hedelmien kulutusta Islannissa sekä lisäsi aikuisväestön tietoisuutta ja ymmärrystä suosituksista”, iloitsee Jóhanna Eyrún Torfadóttir.
Tanskassa virallisten ruokasuositusten täytäntöönpanostrategiaan kuuluu viestintä- ja rakenteellisia aloitteita sekä julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia. Toiminnan tavoitteena on lisätä kuluttajien tietoisuutta ruokasuosituksesta ja parantaa ruokaympäristöä”, kertoo Iben Humble Kristensen.
Elintarvikealan toimijat toimeenpanevat suosituksia Suomessa
Loppupäivän osuudessa elintarvikealan toimijat kertoivat siitä, miten ruokasuosituksia jalkautetaan käytännössä.
”Joukkoruokailu tavoittaa valtavan määrän ihmisiä pikkulapsista ikääntyneisiin. Suositusten mukaiset ateriat edesauttavat ruokasuositusten jalkauttamista käytännössä”, Nina Halonen Espoo Cateringiltä kertoo.
Seminaarissa kuultiin lisäksi puheenvuoroja siitä, miten ruokasuosituksia viedään käytäntöön alkutuotannon, elintarviketeollisuuden ja kaupan aloilla. Tilaisuuteen oli ilmoittautunut lähes 400 osanottajaa useista eri organisaatioista.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta järjesti yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa Pohjoismaisen seminaarin ruokasuositusten jalkauttamisesta Ruokavirastolla 10.6.2025. Seminaari on osa Suomen Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuusvuoden 2025 ohjelmaa.
Lisätietoa:
Satu Jyväkorpi, pääsihteeri
Valtion ravitsemusneuvottelukunta c/o Ruokavirasto
satu.jyvakorpi(at)ruokavirasto.fi
p. +358 29520 4262, 050 401 2427
Lisää tietoa: