Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottaman Työikäisten ruokailusuosituksen julkinen kommentointi alkaa. Työikäisten ruokailusuositukset perustuvat viime vuonna julkaistuihin kansallisiin ravitsemussuosituksiin.
Työikäisten ruokailusuosituksessa kiinnitetään erityisesti huomiota työikäisen väestön ravitsemuksen erityispiirteisiin. Keskeiset ravitsemukseen liittyvät kansansairaudet kuten sydän- ja verisuonitaudit, tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä lihavuus heikentävät työikäisten työ- ja toimintakykyä. Ruokatottumukset, työn haasteet, sekä työaikaiseen ruokailuun liittyvät olosuhteet voivat vaikeuttaa hyvän ravitsemuksen toteutumista.
Vinkkejä hyvään ruokailuun erilaisissa töissä
Uusissa ruokailusuosituksissa aiheina ovat muun muassa työikäisten ravitsemuksen nykytilanne, työikäisen terveyttä edistävät ruokavalinnat, työaikainen ruokailu sekä työkyvyn ylläpito. Suosituksessa pyritään antamaan käytännönläheisiä vinkkejä hyvän ruokailun toteuttamisesta erilaisissa töissä ja olosuhteissa sekä määrittämään työnantajan, työntekijän, työterveyshuollon sekä ruokapalvelujen roolia työikäisen hyvän ravitsemuksen toteutumisessa.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimittämä työryhmä on työstänyt käsikirjoitusta viime keväästä lähtien. Julkinen kommentointi tapahtuu Lausuntopalvelussa (www.lausuntopalvelu.fi).
”Toivomme mahdollisimman paljon kommentteja sidosryhmiltä suosituksista, näin voimme vielä parantaa suositusten käytettävyyttä”, sanoo Nina Halonen, työryhmän puheenjohtaja.
Työikäisten ruokailusuositus julkaistaan vuoden 2026 alkupuolella.
Kommentoi 15.10.2025 mennessä täällä:
Työikäisten ruokailusuositus (lausuntopalvelu.fi)
Lisätietoa:
Nina Halonen, suositusryhmän pj.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsen, Ammattikeittiöosaajat ry
nina.halonen(at)espoocatering.fi
Satu Jyväkorpi, pääsihteeri
Valtion ravitsemusneuvottelukunta c/o Ruokavirasto
satu.jyvakorpi(at)ruokavirasto.fi
p. +358 29520 4262, 050 401 2427