Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kannanotto: Koronaviruskesä ja ruokailu

17. kesäkuuta 2020

Hyvä ravitsemus on tärkeä myös Covid-19-pandemian aikana. Vaikka monia rajoituksia on nyt purettu niin tartuntojen ehkäisemiseen tähtäävät toimet vaikuttavat monella tavalla ruokahuoltoon ja ravitsemukseen. Etätyötä tekevien on järjestettävä työpäivän aikainen ruokailu omatoimisesti, kun työpaikkaruokaa ei ole saatavissa. Karanteenissa olevat ja riskiryhmiin kuuluvat tarvitsevat edelleen myös turvallisia tapoja ruokaostosten tekemiseen. Lomautukset ja taloudelliset huolet voivat vaikuttaa mahdollisuuksiin tehdä terveellisiä valintoja.

Ruokailun myönteinen sosiaalinen vaikutus saattaa kutistua, on opeteltava uusia taitoja, ateriointitavat muuttuvat ja lisäksi esimerkiksi kotiin toimitettavien kauppa- ja ruokapalvelujen käyttö voi käydä kukkarolle. Haasteena on, että osalla ihmisistä ateriarytmi häiriintyy, ruokavalion laatu heikkenee ja ravitsemukseen liittyvät ongelmat lisääntyvät. Ruokaturvan heikkeneminen näkyy pidentyneinä jonoina ruoka-aputoiminnoissa ja ruoka-avun tarve on lisääntynyt.

THL:n tutkimuksen alustavat tulokset viittaavat siihen, että Covid-19-pandemia on jo lisännyt syömiskertojen määrää sekä napostelutuotteiden (suklaa, makeiset, virvotusjuomat, sipsit ym.) käyttöä. Vähän suojaravintoaineita (vitamiinit, kivennäisaineet ja proteiini) ja paljon energiaa, kovaa rasvaa, suolaa ja sokeria sisältävä ruokavalio heikentää vastustuskykyä ja lisää muun muassa lihomisen sekä sydän- ja verisuonisairauksien sekä tyypin 2 diabeteksen riskiä. Lihavuuden ja perussairauksien on havaittu lisäävän alttiutta Covid-19-taudin vakavalle muodolle. Kansallisen tehohoidon koordinoivan toimiston sairaaloista keräämien tietojen mukaan tehohoidon potilaista suurin osa on ollut ylipainoisia tai lihavia ja osuus on ollut selvästi suurempi kuin heitä on väestössä keskimäärin. Hyvällä ravitsemuksella ja vajaaravitsemuksen ehkäisyllä on merkitystä Covid-19-taudin ehkäisyssä, hoidossa ja siitä toipumisessa.

Monipuolinen, tasapainoinen ja riittävästi suojaravintoaineita sisältävä ruokavalio ylläpitää ja edistää terveyttä, vireyttä ja toimintakykyä Covid-19-pandemian aikana. Monipuolinen ruokavalio turvaa immuunijärjestelmää ja vastustuskykyä. Terveyttä edistävä ruokavalio on kokonaisuus eikä yksittäinen ravintolisä voi korvata monipuolisen ruokavalion hyötyjä. Esimerkiksi kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa on lukuisia biologisesti vaikuttavia aineita, jotka vaikuttavat myös vastustuskykyyn. Monipuolisesta ruokavaliosta kannattaa siis huolehtia.

Terveyttä edistävä ruokavalio sisältää monipuolisesti kasviksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljaa. Leipärasvana ja ruoanvalmistuksessa kannattaa suosia pehmeää rasvaa sisältäviä kasviöljyjä ja kasvirasvalevitteitä. Eläinkunnan tuotteista valitaan rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita, kalaa ja siipikarjaa. Kovaa rasvaa, runsaasti suolaa ja sokeria sisältäviä tuotteita on hyvä käyttää vain satunnaisesti. Säännöllinen ateriarytmi auttaa vireyden ja toimintakyvyn ylläpitämisessä ja myös painonhallinnassa.

Terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ylläpitävää ruokailua voi varmistaa monin tavoin. Kotona on hyvä olla pieni kotivara sairastumisen varalle eli mieluisaa ruokaa ja juomaa useamman päivän tarpeeseen. Kaupassa käyntien harventuessa on erityisen tärkeää pitää huolta siitä, että kotona on riittävästi kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivittäiseen käyttöön. Yksin ruokailevat voivat hakea ruokaseuraa vaikka videoyhteydellä ystäviin. Kesällä on mahdollista syödä yhdessä ulkona. Ruokailun yhteydessä on muistettava käsien pesu, turvavälit ja yskimishygienia.

Kunnat ja muut toimijat voivat nyt tukea ravitsemusta esimerkiksi tarjoamalla ateriapalveluja, kuten puistoruokailua, terveellisten helposti toteutettavien ruokien reseptejä, kauppalistoja ja ruoanlaittokursseja sosiaalisessa mediassa. Erityistä huolta tulee pitää kotikaranteenissa olevista ja syrjäytyneistä, joilla ei ole ruokailusta huolehtivia läheisiä tai mahdollisuuksia nettiasiointiin.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puolesta

Sebastian Hielm, VRN, puheenjohtaja, elintarviketurvallisuusjohtaja MMM
Suvi Virtanen, VRN, varapuheenjohtaja, tutkimusprofessori THL
Sirpa Sarlio, VRN:n jäsen, neuvotteleva virkamies STM

Lisätietoja antaa
Arja Lyytikäinen, pääsihteeri
Valtion ravitsemusneuvottelukunta
arja.lyytikainen@ruokavirasto.fi 
Puh. 050 4099 860

Aiheesta lisää
Vinkit hyvään ruokavalioon aikuisille
Koululaisten ravitsemuksen turvaaminen koronapandemian aikana
Ikääntyneiden ravitsemus koronapandemian aikana
Ruokaviraston ohjeita hoivakotien ja joukkoruokailun turvalliseen järjestämiseen koronavirustilanteessa