Savolaiselle mustikkakukolle haetaan nimisuojaa

1. helmikuuta 2024

Nimelle Savolainen mustikkakukko haetaan EU:n nimisuojaa. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on ProAgria Itä-Suomi ry/Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Hakemus perustuu Savolaisen mustikkakukon maineeseen perinteisenä savolaisena leivonnaisena, jonka erityispiirteenä on sen umpinainen rakenne, ruisjauhoista valmistettu kuori sekä metsästä kerätyistä villimustikoista valmistettu täyte.

Savolaisen mustikkakukon maantieteellisen alueen muodostavat Pohjois-Savon ja Etelä-Savon maakunnat. Savolaisessa mustikkakukossa yhdistyvät Savon alueelle ominainen marjojen keruukulttuuri ja ikivanhan kaskeamisperinteen juurruttama rukiin monipuolinen käyttö. Savolainen mustikkakukko on valittu Mikkelin pitäjänruuaksi vuonna 1984.

Savolainen mustikkakukko on tyypillinen tarjottava erilaisissa kulttuuritapahtumissa. Sitä tarjotaan muun muassa erilaisissa kahviloissa sekä ravintoloissa, pääosin jälkiruokana, mutta myös kahvileipänä.

Savolaisen mustikkakukon tuotekuvaus

Savolainen mustikkakukko on vuokaan tehty umpinainen ruiskuorinen leivonnainen, jonka sisällä on mustikkatäyte. Siinä on pääosin rukiinen kuori. Kuori on maultaan makea ja väriltään vaaleanruskea. Täyte on maultaan raikas ja väriltään tumman sininen, lilaan vivahtava. Täyte on kostea. Leivonnaisen muoto vaihtelee pyöreästä suorakaiteen muotoiseksi.

Savolainen mustikkakukko eroaa tavanomaisista marjapiirakoista rakenteensa vuoksi. Leivonnaisen marjat pysyvät mehevinä umpinaisen rakenteen takia. Ruis- ja ohrajauhot tekevät kuoresta rapean. Leivonnaisen täytteenä käytetään metsässä kasvaneita villimustikoita.

Vastaväitemenettely käynnissä nyt

Nimen rekisteröintiin liittyvä kansallinen vastaväitemenettely on käynnissä 2.3.2024 saakka. Aineisto on luettavissa osoitteessa: www.ruokavirasto.fi/savolainen-mustikkakukko. Vastaväitteen voivat tehdä Suomessa sellaiset luonnolliset henkilöt tai oikeushenkilöt, joiden oikeutettua etua asia koskee. Ruokavirasto käsittelee vastaväitteet ja tekee asiasta päätöksen. Euroopan komissio päättää nimen rekisteröinnistä mahdollisen EU-käsittelyn jälkeen.

Lisätietoa:

Piritta Sokura, erityisasiantuntija
040 570 7024
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi