Kunnan valvomilta elintarvikeyrityksiltä peritään valvonnasta perusmaksua vuonna 2022

4. marraskuuta 2021

Kunnat alkavat periä yrityksiltä 150 euron suuruista perusmaksua elintarvikevalvonnasta vuoden 2022 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Esimerkiksi kyläkauppojen ei tarvitse kuitenkaan maksaa valvonnan perusmaksua.

Elintarvikelain mukainen maksu peritään vuosittain kunnan valvontaviranomaisen valvomilta elintarvike- ja kontaktimateriaaliyrityksiltä. Valvonnan perusmaksu koskee kaikkia hyväksyttyjä tai rekisteröityjä elintarvikehuoneistoja. 

Kyläkauppojen, yleishyödyllisten yhteisöjen ja poron ja riistan lihaa käsittelevien pienimuotoisten elintarvikehuoneistojen ei tarvitse maksaa valvonnan perusmaksua. Maksuvelvoite ei koske myöskään alkutuotantoa eikä elintarvikkeiden käsittelyä alkutuotannon osana.

Ota yhteyttä kunnan elintarvikevalvontaan

Toimijoiden ja yritysten ei tarvitse hakea vapautusta valvonnan perusmaksusta. Kyläkauppatukea saavien kyläkauppojen tiedot välitetään kunnallisille viranomaisille. On kuitenkin toivottavaa, että kyläkaupat ja yleishyödylliset yhdistykset, joilla on elintarvikehuoneisto ovat yhteydessä paikalliseen elintarvikevalvontaan vuoden 2021 aikana.  

Valvontamaksulla vahvistetaan elintarvikevalvonnan valmentavaa roolia ja mahdollistetaan nykyistä monimuotoisempi viranomaistyö.

Lue lisää elintarvikevalvonnan perusmaksusta

Lisätietoja:
osastonjohtaja Marjatta Rahkio, p. 050 339 4576

Tiedotetta päivitetty 18.2.2022

  • lisätty otsikkoon: Kunnan valvomilta 
  • lisätty lause loppuun: Valvontamaksulla vahvistetaan elintarvikevalvonnan valmentavaa roolia ja mahdollistetaan nykyistä monimuotoisempi viranomaistyö.