Paista jauhelihapihvit läpikypsiksi

7. heinäkuuta 2021

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) ja Ruokavirastolle on tullut alkuvuodesta useita epäilyjä EHEC -tartunnoista, joissa epäillään jauhelihapihvejä välittäjäelintarvikkeeksi. Kunnalliset elintarvikevalvojat selvittävät tapauksia paikallisesti ja elintarvikenäytteitä tutkitaan.  

Ruokavirasto ja THL suosittelevat, että jauhelihapihvit syödään aina täysin kypsennettyinä. Raa’assa jauhelihassa ja sen myötä medium-kypsennetyssä jauhelihapihvissä voi esiintyä EHEC-bakteereita. EHEC -bakteerit voivat aiheuttaa vakavan ruokamyrkytyksen etenkin lapsille ja iäkkäille henkilöille. Jo pieni määrä bakteereita riittää aiheuttamaan sairastumisen. Raakaa lihaa käsitellessä pitää huolehtia käsien, välineiden ja pintojen pesusta, jotta bakteereita ei siirtyisi raa´asta lihasta sellaisenaan syötäviin elintarvikkeisiin, kuten salaattiin.

Ravintolassa jauhelihapihvit aina täysin kypsinä lapsille

Mikäli ravintolassa tarjoillaan jauhelihapihvejä mediumina, suositellaan noudattamaan Ruokaviraston ohjetta medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistuksesta ja tarjoilusta. Ohjeessa suositellaan kertomaan asiakkaalle EHEC-riskistä, tarjoilemaan jauhelihapihvit lapsille aina täysin kypsinä, kysymään aina aikuisilta, millä kypsyysasteella he haluavat jauhelihapihvinsä ja välttämään tavallista kaupan tai teollisuuden valmiiksi jauhamaa jauhelihaa medium-kypsennettyjen jauhelihapihvien raaka-aineena. Jauhelihan valmistaminen ravintolassa vaatii riittävästi tilaa, jotta se voidaan tehdä erillään muusta toiminnasta.

Lue lisää:

Lisätietoja:  
ylitarkastaja Annika Pihlajasaari, Ruokavirasto, p. 029 530 4271, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi,
(EHEC elintarvikkeissa)

epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne, THL, p. 029 524 8942, etunimi.sukunimi@thl.fi,
(EHEC-tartunnat Suomessa)