Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Hygienia kotikeittiössä

Hyvä keittiöhygienia on A ja O, kun ehkäistään ruokamyrkytyksiä. Bakteereja on kaikkialla, myös elintarvikkeissa. Jos käsittelet elintarvikkeita väärin, tietyt bakteerit ruoassa voivat sairastuttaa sinut. Ruokamyrkytyksiä voidaan kuitenkin estää. Näille sivuille on koottu neuvoja turvalliseen  ruoanvalmistukseen. Vasemmasta valikkopalkista löytyy ohjeita muun muassa kalan ja lihan turvalliseen käsittelyyn.

Ohjeet turvalliseen ruoanvalmistukseen

  • Aloita ruoanvalmistus aina käsienpesusta.
  • Älä valmista ruokaa muille sairaana.
  • Pidä keittiö, leikkuulaudat ja välineet puhtaina.
  • Vältä bakteerien levittämistä raaoista elintarvikkeista kypsiin.
  • Kuumenna ruoka kauttaaltaan kypsäksi. 
  • Pese kasvikset huolellisesti ennen käyttöä.
  • Tarjoile ruoka heti tai jäähdytä nopeasti. Kuumenna uudelleen lämmitettävä ruoka huolellisesti.
  • Säilytä helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä (+2 - +6 asteessa).

 

Katso video: Kuusi simppeliä ohjetta, joilla voit välttyä ruokamyrkytyksiltä.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023