Elintarvikkeiden säilytyslämpötiloista kotikeittiössä

Oikea säilytyslämpötila on tärkeä ruoan laadun ja säilyvyyden kannalta. Lämpimänä tarjottava ruoka on pidettävä lämpimänä (yli +60 °C) tai jäähdytettävä nopeasti jääkaappilämpötilaan (+2 - +6 °C). Uudestaan lämmitettävä ruoka tulee lämmittää hyvin. Helposti pilaantuvat ja kylmäsäilytystä vaativat ruoat on aina säilytettävä jääkaapissa. Lämpötilalla on merkitystä myös elintarvikkeiden makuun ja laatuun, esimerkiksi liian kylmässä säilytetyistä perunoista tulee vetisiä. 

Kylmälaitteet kannattaa sulattaa ja pestä sekä tarkistaa niiden lämpötilat ajoittain.

  • viileäkaappi +10 - +14 °C
  • jääkaappi +2 - +6 °C
  • pakastin -18 °C

Jääkaapin lämpötilan mittaaminen

Jääkaapin lämpötilan voi tarkistaa jääkaappi- tai pakastinlämpömittarilla. Riippuen mittarin mallista sen voi joko ripustaa roikkumaan haluamaansa kohtaan jääkaappiin tai sijoittaa kyljelleen hyllylle. Eri elintarvikkeille suositellaan erilaisia säilytyslämpötiloja, joten lämpötila kannattaa mitata eri kohdista jääkaappia.

Paras aika lämpötilan tarkistamiselle on mittarin oltua pitkään jääkaapissa niin, että jääkaapin ovi on ollut useita tunteja yhtäjaksoisesti kiinni. Hyvä aika lukea mittari on esimerkiksi aamulla, kun jääkaapin ovi avataan ensimmäistä kertaa sen oltua suljettuna yön yli. Lämpötila tulee lukea heti avattuaan jääkaapin oven, jotta tulos on mahdollisimman tarkka.

Elintarvikkeiden säilytyslämpötiloja

Elintarvikkeiden säilytyslämpötiloihin olisi hyvä kiinnittää huomiota kotona. Alla on suosituksia sopivista lämpötiloista. Elintarvikealan toimijoita koskevista elintarvikkeiden säilytyslämpötiloista on säädetty lainsäädännössä.

Säilytyslämpötila enintään +3 °C

  • tuore kala
  • tyhjiöpakatut kylmäsavu- ja graavisuolatut kalat
  • mäti
  • tuore liha

Säilytyslämpötila enintään  +6 °C

  • muut kalavalmisteet, kuten lämminsavukala ja kalapuolisäilykkeet
  • maitovalmisteet
  • voi, margariini

Säilytyslämpötila +10 ºC - +14 ºC

  • ruokaöljy (Öljy sakenee jääkaapissa, mutta kirkastuu uudelleen huoneenlämmössä. Sakenemisella ei ole vaikutusta öljyn laatuun tai ominaisuuksiin.)
  • leipä ja viljavalmisteet (tai huoneenlämmössä)

Säilytyslämpötila huoneenlämpö

  • avaamattomat kalatäyssäilykkeet
  • avaamattomat iskukuumennetut maitovalmisteet
Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023