Hedelmät, vihannekset ja juurekset

Hedelmä-, vihannes- ja juuresallergiat liittyvät tavallisesti siitepölyallergiaan. Siitepölyallerginen voi saada oireita myös pähkinöistä, kasviksista, hedelmistä ja mausteista. Siitepölyallerginen reagoi eri ruoka-aineiden samankaltaisiin rakenteisiin kuin siitepölyssä. Noin puolet koivunsiitepölylle allergisista saa oireita ruoka-aineista. Tavallisimmin oireet tulevat hasselpähkinästä, mutta myös kasviksista ja hedelmistä saadaan oireita. On mahdollista, että ruoka-aineet aiheuttavat oireita vain siitepölyaikana.

Siitepölyallergiaan liittyvät allergiset reaktiot kasviksia kohtaan ovat yleensä lieviä. Yleensä kasvikset sopivat siitepölyallergiselle kypsennettyinä, säilykkeinä, mehuina, pakastettuina tai kuivattuina. Poikkeuksena on selleri, joka voi aiheuttaa oireita kypsennettynäkin. Siitepölyallergiassa vältetään yksilöllisesti oireita aiheuttavia kasviksia ja hedelmiä.

Koivun siitepölyallergiaan liittyvät ruoka-allergiat ovat tavallisimpia. Oireita voivat aiheuttavat muun muassa juureksista peruna, porkkana, selleri ja palsternakka. Hedelmistä ja vihanneksista tavallisimpia oireiden aiheuttajia on omena, päärynä, persikka, kiivi, luumu, tomaatti ja paprika.

Muita kuin siitepölyallergiaan liittyviä vakaviakin allergioita voi olla eri hedelmiä ja marjoja kohtaan. Sellaisissa allergioissa oireita aiheuttavat myös kypsennetyt tuotteet. Lateksiallergisilla on havaittu vakaviakin oireita banaania, avokadoa ja kiiviä kohtaan. Lateksiallergiassa herkistytään luonnonkumille, jota on muun muassa sairaaloissa käytettävissä kumikäsineissä, kondomeissa ja ilmapalloissa.

Pakkausmerkinnät

Selleri ja sellerituotteet on aina mainittava pakkausmerkinnöissä omalla nimellään.
Sivu on viimeksi päivitetty 17.7.2019