Riistan ruokinta hukkakauran levittäjänä

Riistaa, erityisesti peuroja ja kauriita ruokitaan talvella viljalla. Älä käytä ruokintaan hukkakauraa sisältävää viljaa. 

Riistaeläimet levittävät hukkakauraa, koska sen siemenet läpäisevät itämiskykyisenä eläimen elimistön. Siemenet leviävät myös eläinten turkin mukana. Usein ensimmäiset hukkakaurat löytyvät riistan kulkureitiltä tai ruokailupaikoilta pellon syrjäisimmistä osista metsien reunoilta. Ruokintapaikoilla vierailee aina myös lintuja, joiden kautta siemenet voivat levitä uusille alueille.

Opettele tunnistamaan hukkakauran siemen. Varmista, että ruokintaan käytettävä vilja on peräisin hukkakaurattomalta pellolta. Hukkakaurainen erä pitää heti hylätä.

Jos olet epävarma asiasta, lähetä epäilyttävän näköiset siemenet Ruokaviraston siementarkastusyksikköön (PL 111, 32201 Loimaa). Kuoreen merkitään ”Hukkakauranäyte”. Liitä mukaan yhteystietosi. Tunnistus on ilmainen.

Yksikin hukkakaurayksilö siemenviljelyksellä aiheuttaa suuret tappiot, koska viljelys hylätään tarkastuksessa. Muillakin viljelyksillä hukkakauran torjunta aiheuttaa aina lisätyötä ja kustannuksia.

Hukkakauralaki ja -asetus kieltävät hukkakauran levittämisen.

Sivu on viimeksi päivitetty 27.1.2023