Tulvat levittävät hukkakauraa

Kesän runsaat sateet ovat saaneet eräät vesistöt tulvimaan yli äyräittensä. Hukkakauran siemen on kevyt ja kelluu helposti tulvaveden mukana. Tulvat ovat saattaneet levittää uusia hukkakaurasaastuntoja veden alle jääneille, jopa satojen hehtaareiden laajuisille alueille.
Mikäli vesistöjen yläjuoksulla on esiintynyt hukkakauraa, alempana olevien peltolohkojen ensi kesän viljelyä kannattaa suunnitella tarkkaan ja varautua jo ennakolta torjuntatoimiin.

Hukkakauraisille lohkoille pitää valita kasvilaji, josta kemiallinen torjunta on mahdollista. Kauran viljelyä pitäisi välttää kokonaan. Nurmea ei kannata perustaa suojaviljaan, koska hukkakauran torjunta-aineet tuhoavat tai ainakin vioittavat pahasti nurmikasvien oraat. Hyvä vaihtoehto on valita esimerkiksi lujakortinen ohralajike ja käyttää typpeä maltillisesti lakoutumisen estämiseksi. Hukkakauran havaitseminen ja kitkeminen lakoviljan joukosta on käytännössä mahdotonta.

Tulvalohkoja on tarkkailtava huolella. Tarkkailu pitää aloittaa riittävän aikaisin jo heinäkuun alkupuolella, jos kylvö on tehty aikaisin keväällä. Hukkakauran oras kannattaa opetella tunnistamaan.

Jos hukkakauraa on paljon, kemiallinen torjunta on usein ainoa vaihtoehto. Oikea ruiskutushetki on hukkakauran pensomisen lopulla.

 Nurmi on hyvä vaihtoehto, kun se niitetään riittävän usein, koska jo kahden viikon kuluttua hukkakauran röyhylle tulosta osa siemenistä on itämiskykyisiä.

Sivu on viimeksi päivitetty 30.10.2018