Tomaatin ruskokurttuvirus

Tomaatin ruskokurttuvirus (tomato brown rugose fruit virus, ToBRFV) on karanteenituhooja, jota ei saa päästää leviämään kasvintuotantoon. Jos epäilet havainneesi viruksen oireita ammattimaisessa vihannestuotannossa tai taimituotannossa, ilmoita siitä välittömästi Ruokavirastoon ilmoituslomakkeella tai sähköpostitse: kasvinterveys@ruokavirasto.fi.

Virus on vaarallinen tomaatin ja paprikan ammattimaisessa tuotannossa, jossa se voi aiheuttaa merkittäviä taloudellisia vahinkoja. Syötävissä tomaatin tai paprikan hedelmissä siitä ei ole haittaa kuluttajille. Jos epäilet virusoireita kotitarveviljelyssä, voit hävittää kasvit sekajätteenä, eikä oireista tarvitse ilmoittaa.

Tomaatin ja paprikan ammattiviljelijöiden kannattaa tarkkailla kasvustoja huolellisesti ja ilmoittaa virusepäilyistä välittömästi Ruokavirastoon. Jos virus havaitaan aikaisessa vaiheessa, voidaan vahingot minimoida. 
Katso ohjeet viljelijöille Ruokaviraston uutiskirjeestä. Ruokavirasto kartoittaa tomaatin ruskokurttuvirusta ammattimaisesta taimituotannosta ja vihannestuotannosta tomaatilla ja paprikalla.

Tomaatin ruskokurttuviruksen pääasialliset isäntäkasvit ovat tomaatti ja paprika. Virus pilaa hedelmiä ja aiheuttaa merkittäviä satotappioita. Lehtiin muodostuu viruksille tyypillisiä kuvioita. Vaikka suurin osa tomaattilajikkeista on kestäviä muille tobamoviruksille, ne eivät kuitenkaan ole kestäviä tomaatin ruskokurttuvirukselle. Virus leviää siemenissä, joten sen leviämistä on vaikea estää. Tomaatin ruskokurttuvirusta onkin viime vuosina löydetty useista EU-maista.

Isäntäkasvit

  • Pääisäntäkasvit
    • Tomaatti (Solanum lycopersicum)
    • Paprika (Capsicum annuum)

Levinneisyys

  • Aasia: Esimerkiksi Israel, Jordania, Kiina, Turkki
  • Amerikka: Yhdysvallat, Kanada, Meksiko
  • Eurooppa: löydöksiä useissa maissa, katso tilanne EPPO:n sivuilta.

Oireet

  • Lehdissä kloroosi, mosaiikkikuviot ja laikut.
  • Lehtioireet alkavat usein nuorimmista lehdistä.
  • Nuoret lehdet voivat käpristyä tai poimuttua. Tomaatilla nuoret lehdet voivat olla normaalia kapeampia.
  • Lakastuminen.
  • Varsiin ja lehtiruoteihin voi ilmaantua ruskeita kuoliolaikkuja.
  • Koko kasvin kellastuminen ja kuoleminen.
  • Hedelmien epämuotoisuus ja värivirheet.
  • Oireet muistuttavat muiden virusten aiheuttamia oireita.
  • Voi olla myös oireeton.

TOBRFV lehdet pieni.jpgRuskokurttuviruksen oireita tomaatin lehdissä. Kuva: Salvatore Davino, EPPO.

TOBRFV EPPO lehtirakkulat pieni.jpgViruksen aiheuttamia "rakkuloita" tomaatin lehdessä. Kuva: Camille PICARD, EPPO.

Tomaatin rusokurttuviruksen aiheuttamia laikkuja tomaateissa (suuri kuva).Tomaatin ruskokurttuviruksen oireita tomaatissa. Kuva: Salvatore Davino, EPPO.

Tomaatin rusokurttuviruksen aiheuttamia vaaleita laikkuja paprikoissa (suuri kuva).Tomaatin ruskokurttuviruksen oireita paprikalla. Kuva: Raed Alkowni, EPPO.
Katso lisää kuvia EPPO:n sivuilta.

Elinkierto ja leviäminen

  • Virus on siemenlevintäinen.
  • Virus leviää myös kosketuksen välityksellä:
    • saastuneen kasvin ja terveen kasvin lehti- tai varsikosketuksen kautta
    • saastuneiden työvälineiden, vaatteiden tai käsien kautta
    • kasveja vartettaessa
    • saastuneissa tomaatin ja paprikan hedelmissä
    • viljelmien välillä kiertävissä pakkauslaatikoissa
  • Virus on todennäköisesti muiden tobamovirusten tapaan hyvin kestävärakenteinen ja säilynee infektoimiskykyisenä pitkiä aikoja ilman isäntäkasvia.

Leviämisen estäminen ja torjunta

  • Tomaatin ruskokurttuvirus on kasvinterveyslainsäädännön mukaan karanteenikasvintuhooja. Jos sitä löydetään Suomesta, Ruokavirasto tai ELY-keskus määrää torjuntatoimenpiteet.
  • Taudin leviämistä voi estää käyttämällä terveitä siemeniä ja taimia sekä noudattamalla hyvää hygieniaa kasvien hoitotoimenpiteissä.