Usein kysyttyä tulipoltteesta

1. Mikä on tulipolte?

Tulipolte on Erwinia amylovora -nimisen bakteerin aiheuttama kasvitauti, joka on luokiteltu karanteenituhoojaksi. Se on eräiden ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluvien hedelmä- ja koristekasvien tuhoisin bakteeritauti. Suomella on sen suhteen EU:n myöntämä suoja-alueoikeus.

2. Mikä on suoja-alue?

Mikäli EU:n jäsenvaltiossa tai osassa sitä ei esiinny jotain vaarallista kasvitautia tai tuholaista, sillä on oikeus hakea EU:lta suoja-alueoikeutta tätä tuhoojaa vastaan. Suoja-alue on maantieteellinen alue, jolla kyseessä olevaa tuhoojaa ei esiinny vaikka olosuhteet sen esiintymiselle olisivat edulliset. Suomella on EU-lainsäädännön mukaan kyseinen suoja-alue tulipoltetta vastaan. Oikeus menetetään mikäli kasvintuhooja pääsee leviämään suoja-alueelle pysyvästi.

3. Mitä suoja-alueoikeus tarkoittaa tulipoltteen osalta?

Mikäli tulipoltetta löytyy maastamme, sen leviäminen on estettävä ja esiintymät hävitettävä. Suoja-alueoikeudesta on kasvinterveydellistä hyötyä. Se asettaa tiettyjä vaatimuksia muille jäsenmaille isäntäkasvien taimia Suomeen myytäessä. Esimerkiksi taimissa ei saa olla tulipoltetta, taimia saa tuoda vain toiselta suoja-alueelta tai sen puskurivyöhykkeeltä ja taimien ja muun lisäysaineiston tuonti EU:n ulkopuolelta on kiellettyä.

4. Missä kasveissa tulipolte voi esiintyä?

Kaikki isäntäkasvit kuuluvat ruusukasvien (Rosaceae) heimoon. Tärkeät viljelykasvit omena ja päärynä kuuluvat niihin ja tulipolte on näiden haitallisin tauti monessa maassa. Muita yleisiä isäntäkasveja ovat koristekasveihin kuuluvat tuomipihlajat, tuhkapensaat, orapihlajat ja pihlajat. Kaikki ruusukasvit eivät kuitenkaan ole tulipoltteen isäntäkasveja.

5. Mitkä ovat tulipoltteen oireet kasveissa?

Tulipoltteen oireet ovat melko samanlaisia kaikilla isäntäkasveilla. Kukinnot lakastuvat ja kuolevat, kuolleet kukat kuivuvat ja tummuvat jopa lähes mustiksi, mutta yleensä ne eivät varise. Nuoret versot ja ohuet oksat lakastuvat ja kuolevat, oksat ruskettuvat ja niiden kärki taipuu alaspäin (ns. ”paimensauvaoire”). Lehtiin muodostuu nekroottisia alueita tai lehtiruoti ja keskisuoni mustuvat. Kehittyvät hedelmät ruskettuvat tai mustuvat ja näivettyvät, jäävät kiinni kasviin kuten kukinnotkin ja muumioituvat. Vähitellen tauti leviää paksumpiin oksiin ja runkoon muodostaen kuoliolaikkuja, jotka voivat ympäröidä koko oksan ja rungon. Tässä vaiheessa koko puu kuolee nopeasti. Lämpimissä ja kosteissa oloissa versoista, kuoliolaikuista hedelmistä ja kukista erittyy valkoista, myöhemmin mahdollisesti kellertyvää bakteerilimaa.

6. Voiko taudin tunnistaa näiden oireiden perusteella?

Muutkin bakteeri- ja sienitaudit voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita. Tämän vuoksi taudin määritys vaatii aina useita laboratoriotutkimuksia.

7. Voiko tulipolte aiheuttaa ihmisille oireita esimerkiksi jos on syönyt taudin saastuttamaa omenaa tai päärynää?

Ei voi. Tulipolte, kuten muutkin kasvitaudit, aiheuttavat ainoastaan vioituksia kasveihin. Ihmisille tauti on aivan vaaraton.

8. Missä tulipoltetta esiintyy?

Tulipolte on peräisin Pohjois-Amerikasta, mistä se on levisi Eurooppaan 1950-luvun lopussa. Siitä lähtien se on levinnyt Euroopassa pohjoisesta etelään ja lännestä itään, esiintyen nykyisin paikoittain kaikissa EU:n jäsenmaissa. Monessa maassa koko maa ei ole saastunut, vaan siellä on puhtaita alueita, jotka ovat heidän suoja-alueitaan.

9. Mitä teen jos epäilen viljelmälläni tai puutarhassani tulipoltetta?

Ilmoita epäilystäsi osoitteeseen kasvinterveys@ruokavirasto.fi. Liitä mukaan kuva oireellisesta kasvista.

10. Miten viranomaiset ovat varautuneet tulipoltteen mahdolliseen esiintymiseen?

Ruokavirastolla on olemassa oleva varosuunnitelma tulipoltteen esiintymisen varalta, jonka mukaan toimitaan. Sen mukaisesti selvitetään saastuneeksi epäiltyjen kasvien alkuperää ja tarkastuksia tehdään leviämisriskiin sekä laboratoriotutkimuksista saataviin lisätuloksiin perustuen.

Sivu on viimeksi päivitetty 26.8.2022