Älä kylvä pyytämättä lähetettyjä siemeniä

11. elokuuta 2020

Uutista muokattu 5.9.2023 - Vanhentuneet linkit poistettu jutun yhteydestä.

Muutamissa Euroopan maissa, kuten UK:ssa ja Saksassa sekä USAssa, Kanadassa ja Intiassa kuluttajat ovat yllättäen saaneet postitse siemenpakkauksia, joita eivät ole tilanneet. Niitä on lähetetty ainakin Kiinasta, Taiwanista ja Singaporesta. Suomeen ei tiettävästi ole outoja siemenpakkauksia tullut.

Siemenpakkaukset eivät ole olleet tavanomaisia kaupoissa myytäviä siemenpakkauksia, vaan esimerkiksi pieniä muovipusseja. Lähetyksen päällysmerkinnän mukaan sisältönä olisi esimerkiksi koruja tai leluja, eikä pakkauksista selviä, minkä kasvin siemeniä se sisältää. On myös epäselvää, miten kuluttajat ovat päätyneet lähetysten vastaanottajiksi.

Jos saat outoja siemenlähetyksiä, älä kylvä siemeniä, koska niistä voi kasvaa haitallisia vieraslajeja tai ne voivat levittää uusia kasvitauteja. Siementen alkuperää tai tarkoitusta selvitellään parhaillaan.

Jos saat pyytämättä lähetettyjä siemenlähetyksiä, toimi näin:

  • Älä avaa siemenpakkauksia.
  • Lähetä tieto saapuneesta pakkauksesta ja sen lähtömaasta sekä valokuva siemenpakkauksesta sähköpostiin: kylvosiementuonti@ruokavirasto.fi ja odota ohjeistusta.
  • Vaihtoehtoisesti hävitä avaamaton siemenpakkaus sisältöineen polttamalla. Siemenpakkauksia ei tule missään tapauksessa avata tai siemeniä kylvää tai kompostoida.

Siementen asianmukainen tuonti on ohjeistettu Ruokaviraston sivuilla. Kasvien tuontiin liittyvien säädöksien tarkoituksena on estää kasvintuhoojien leviäminen.

Lue lisää

Lisätietoa

Yksikönjohtaja Leena Pietilä, p. 040 833 2481
Tarkastaja Terhi Puisto, p. 050 562 6054