Siementen tilaaminen verkosta

Tilaaminen toisesta EU-maasta

Siementen tilaaminen EU:n sisällä on melko vapaata. Ota tilatessasi huomioon kuitenkin seuraavat seikat: Kun tilaat siemeniä verkosta, postimyynnistä tai muun etämyyntipalvelun välityksellä toisesta EU-maasta harraste- tai kotipuutarhakäyttöön, tarkista ensin löytyykö laji kansalliselta vieraslajilistalta. Jos laji löytyy listalta, niin kyseisten siemenien maahantuonti on kielletty. EU:n alueella sijaitseva siementen myyjän tulee toimittaa ainoastaan EU:n lajikeluettelossa hyväksyttyjä lajeja ja lajikkeita.

Huomioi myös uhanalaisia kasvilajeja koskevat CITES-vaatimukset

Mikäli epäilet, etteivät EU:n sisäiset tuontivaatimukset täyty, voit vielä varmistaa asian myyjältä ennen tilauksen tekemistä.

Huomioi, että Britannia on EU:n ulkopuolinen maa. Pohjois-Irlannista tilaaminen katsotaan EU- alueen tuonniksi. Lisäksi Espanjalle kuuluvilta Kanarian saarilta tuodut siemenet katsotaan EU:n ulkopuoliseksi tuonniksi. 

 

Mikäli yksityisen maahantuojan toiminta on säännöllistä tai ammattimaista, on maahantuojalla rekisteröitymisvelvollisuus:

Tilaaminen EU:n ulkopuolisesta maasta

Kun tilaat siemeniä verkosta, postimyynnistä tai muun etämyyntipalvelun välityksellä harraste- tai kotipuutarhakäyttöön, tarkista onko valitsemillesi siemenille tuontivaatimuksia EU:n alueelle tuotaessa (EU-maat).

 1. Tarkista löytyykö laji EU:n tai kansalliselta vieraslajilistalta. Jos laji löytyy listalta, niin kyseisten siemenien maahantuonti on kielletty.
 2. Selvitä saatko siemenille kasvinterveystodistusta (Phytosanitary Certificate). Kaikilla kylvettäväksi tarkoitetuilla siemenillä pitää olla määrästä tai käyttötarkoituksesta riippumatta kasvinterveystodistus EU:n ulkopuolelta tilattaessa. Jos siemenille ei saa kasvinterveystodistusta, niitä ei voi tilata. Kasvinterveystodistuksen myöntää lähettäjämaan kasvinterveysviranomainen.
 3. Huomioi tuontikiellot ja tuontirajoitukset tietyille kasvilajeille ja tietyistä maista tuodessa. Tarkemmat tiedot löydät tuontiehdot-linkeistä.
 4. Huomioi, että kuljetus onnistuu vain Postin, DHL:n tai UPS:n kautta.
 5. Jos olet tuomassa EU:n ulkopuolelta omaan käyttöön enemmän kuin 2 kg maatalouskasvien siemeniä, ota yhteyttä osoitteeseen kylvosiementuonti@ruokavirasto.fi.
 6. Jos laji ei löydy EU:n tai kansalliselta vieraslajilistalta, ja jos siemenet tulevat
  • Elintarvikkeeksi
  • Rehuksi (Esim. Linnunsiemenet, sinimailanen, maissi)
   • Tarkasta rehujen tuontivaatimukset Ruokaviraston nettisivuilta tai ota yhteyttä sähköpostitse (rehutuonti@ruokavirasto.fi)
  • Kylvettäväksi
   • Lue alta löytyvät ohjeet yksityishenkilön siementen maahantuontiprosessiin ja toimi ohjeiden mukaan

Ohje yksityishenkilön siementen maahantuontiprosessiin

Alla on lueteltu ohje tuonti-ilmoituksen tekoon ja tarkastuksen tilaamiseen. Tuontiehdot-linkeistä voit tarkistaa tullaanko lähetyksesi tarkastamaan rajatarkastusasemalla vai tehdäänkö erälle asiakirjatarkastus.
Mikäli tuotteelle on tarkastusvelvoite, niin se on maahantuonnin edellytys ja jos tarkastuksesta kieltäytyy, niin siemenet eivät pääse maahan.

 • Kun saat tiedon lähetyksen saapumisesta, aloita tuotteen tullaus.
  • Mikäli lähetyksen kasvinterveystodistus on sinulla, kirjaa tullaukseen, että kasvinterveystodistus löytyy. 
  • Mikäli kasvinterveystodistus on paketissa tai sähköisenä, ilmoita tästä tullauksessa. Postitulli tai Tullin tavarantarkastusryhmä käy todentamassa kasvinterveystodistuksen olemassaolon suoraan paketista.
  • Mikäli kasvinterveystodistusta ei löydy tai se ei ole aito/alkuperäinen:
   --> Erä palautetaan tai hävitetään. Asiakas vastaa itse mahdollisista kustannuksista.
 • Tee tuontitarkastuksen tilaus. Siemeniä tuodessa Ruokavirasto tekee henkilöasiakkaan puolesta CHED-PP -tuloasiakirjan. Tästä pääset tuontitarkastuksen tilauslomakkeeseen.
  Mikäli kasvinterveystodistus on sinulla, liitä todistuksesta kopio tilaukseen. 
 • Jos kasvinterveyslain vaatimukset täyttyvät saat Ruokavirastosta ilmoituksen hyväksynnästä.
 • Huomioi kustannukset. Kasvinterveystodistus ja tarkastus ovat maksullisia. Ruokaviraston hinnastosta löydät tuontitarkastusmaksut kohdasta: Kasvintuotanto ja lannoitteet > Kasvinterveys ja taimiaineisto > Tuonti- ja vientitarkastukset. Lähetykseltä peritään maahantuonnin 100 %:n kasvintarkastusta edellyttävä tuontitarkastusmaksu 233 euroa tai maahantuonnin alle 5 %:n kasvintarkastusta edellyttävä tuontitarkastusmaksu.
 • Katso myös Tullin ohjeet tullauksesta.

Tiettyjen lajien siemenet määritetyistä tuontimaista tarkastetaan aina rajatarkastusasemalla maahantulon yhteydessä. Katso tarkemmat tuontiehdot seuraavista linkeistä.

Maatalouskasvien siemenet
Muut siemenet

 

 • Mikäli lähetys sisältää vilja-, nurmi- tai rehu- tai öljy- ja kuitukasveja on ilmoitukseen liitettävä kopiot seuraavista todistuksista:

  • Siemenerien tutkimustodistukset, jotka on antanut lähtömaan siementarkastusviranomainen. Jos erän tutkimustiedot ovat puutteelliset, on erästä otettava virallinen näyte (3 kg) Ruokaviraston siemenlaboratorioon tutkittavaksi.
  • Viljakasveilla tulee olla myös hukkakaurattomuustodistus.

   Lähetä tiedot lomakkeella tai sähköpostiosoitteeseen:
   kylvosiementuonti@ruokavirasto.fi 

   Lisäehdoissa mainitut alkuperäiset tutkimustodistukset tulee toimittaa Ruokavirastoon osoitteeseen: Siemenyksikkö, Tampereentie 51, 32200 Loimaa.

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 3.5.2024