Rekisteröityminen kasvinterveys- ja taimiaineistorekisteriin

Rekisteröityminen perustuu kasvinterveys- ja taimiaineistosäädöksiin. Rekisteröitymisen yhteydessä haetaan kasvipassin tai ISPM 15 -merkin käyttöoikeus silloin, kun yrityksen toiminta sitä edellyttää.

Toimijat, joiden pitää rekisteröityä

Esimerkiksi alla olevien ryhmien ammattimaisten toimijoiden pitää rekisteröityä. Rekisteröityminen on toimipaikkakohtainen. Tarkemmin voit katsoa täältä pitääkö yrityksen rekisteröityä ja hakea kasvipassin tai ISPM 15 -merkinnän käyttöoikeus.

  • Viljelijät: Puutarhakasvien taimiaineisto, taimitarhakasvit, ruukku- ja ryhmäkasvit (jos tukkumyyntiä), peruna
  • Puutarhatukut, puutarhamyymälät
  • Verkkokaupat yms., joissa myydään taimitarhakasveja (ammattimainen toiminta)
  • Perunapakkaamot ja -tukut
  • Maahantuojat: Kasvinterveystodistusta vaativien kasvien, puutavaran ym. kasvituotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta.
  • Viejät: Kasvinterveystodistusta vaativien kasvien, puutavaran ym. kasvituotteiden vienti EU:n ulkopuolelle
  • ISPM 15 -toimijat, jotka tarvitsevat merkinnän käyttöoikeuden

Rekisteriin haetaan Touko-palvelussa

Kasvinterveys- ja taimiaineistorekistereihin haetaan Touko-asiointipalvelussa. Palvelussa haetaan tarvittaessa myös kasvipassin tai ISPM 15 -merkinnän käyttöoikeus. Palvelussa toimija voi lähettää ja vastaanottaa valvontaan liittyvät asiakirjat tietoturvallisesti.

Touko-asiointipalvelua voivat käyttää yritykset, jolla on Y-tunnus.
Jos yritykselläsi ei ole Y-tunnusta, voit hoitaa rekisteröitymiseen liittyvät asiat sähköpostitse: kasvinterveys.rekisteri@ruokavirasto.fi.

Katso täältä ohjeet Touko-palvelun käyttöönottoon ja rekisterihakemuksen tekemiseen

Touko-palvelun käyttöönotto yrityksille, jotka ovat jo rekisterissä

Ruokavirasto lähettää toimiala kerrallaan pyynnön ottaa Touko-palvelu käyttöön. Pyyntö lähetetään sähköpostitse rekisteriin merkittyihin osoitteisiin. Palvelu otetaan käyttöön tekemällä siellä muutosilmoitus. Tee muutosilmoitus mahdollisimman pian pyynnön saatuasi. Ilmoitus pitää tehdä, vaikka toiminnassa ei olisi tapahtunut muutoksia. Jos yritystä ei tavoiteta tai rekisteritietoja ei päivitetä määräpäivään mennessä, kasvintarkastaja ottaa yhteyttä yritykseen.

Katso täältä ohjeet Touko-palvelun käyttöönottoon ja muutosilmoituksen tekemiseen

Jos yritys on rekisterissä, mutta sen ei nykyisten vaatimusten mukaan tarvitse kuulua rekisteriin, ilmoita asiasta: kasvinterveys.rekisteri@ruokavirasto.fi. 

Rekisteröitymisen yhteydessä yritys nimeää kasvinterveysvastaavan

Rekisteritietoihin merkitään, kuka on toimipaikan kasvinterveydestä vastaava henkilö. Vastuuhenkilönä voi toimia toimija itse, tai toimipaikan päätoimisessa palveluksessa oleva henkilö. 

Yritysketju voi nimetä toimipaikkakohtaisten vastaavien lisäksi yhteisen kasvinterveysvastaavan.

Kasvinterveysvastaava huolehtii kasvinterveyslainsäädäntöön liittyvien velvoitteiden noudattamisesta, esimerkiksi kasvipassin tai ISPM 15 -merkinnän asianmukaisesta käytöstä. Kasvipasseja myöntävän toimijan kasvinterveysvastaavan pitää suorittaa kasvinterveysvastaavan koulutus.

Huomaa, että kasvinterveysvastaava ei pääse automaattisesti katsomaan yrityksen tietoja Touko-palvelussa. Myös kasvinterveysvastaava tarvitsee valtuudet Touko-palveluun.

Rekisteriin kuuluva yritys: päivitä tiedot vuosittain muutosilmoituksella

Rekisteröidyllä yrityksellä on velvollisuus päivittää kasvinterveys- ja taimiaineistorekisterin tiedot vuosittain 30.4. mennessä. Päivittämisen tarkoituksena on, että rekisteri pysyy ajan tasalla ja valvonta voidaan kohdistaa oikein rekisteritietojen avulla.

Päivittäminen tehdään aina muutosilmoituksella - vaikka yrityksen toiminnassa ei olisi tapahtunut muutoksia.

Rekisteröityminen on maksullista

Rekisteröitymismaksuun sisältyy tarvittaessa kasvipassin tai ISPM 15 -merkinnän käyttöoikeus. Kasvipasseja myöntäville toimijoille tehdään rekisteröintiä edeltävä tarkastus, joka on myös maksullinen. Hinnat Ruokaviraston hinnastossa > Kasvinterveys ja taimiaineistot > Tarkastukset ja valvonta > Kasvinterveys- ja taimiaineistolainsäädännön edellyttämät rekisteröinnit ja rekisteröintitarkastukset.

Ilmoita toiminnan päättymisestä sähköpostitse

Kun yrityksen toiminta päättyy, tai toiminta ei enää edellytä rekisteriin kuulumista, ilmoita siitä Ruokavirastoon sähköpostitse: kasvinterveys.rekisteri@ruokavirasto.fi.

Yhteydenotot

  • Apua käyttöoikeuden eli valtuuksien hakemiseen: Yritys-Suomen puhelinpalvelusta (arkisin klo 9-16.15), puh. 0295 020 500
  • Apua Touko-palvelun käyttöön: kasvinterveys.rekisteri@ruokavirasto.fi
Sivu on viimeksi päivitetty 23.10.2023