Kasvien tilaaminen verkosta

Kun tilaat kotikäyttöön taimia, viherkasveja, ruukkukasveja, pistokkaita ja muuta lisäysaineistoa ulkomaisesta verkkokaupasta, ota huomioon kasvinterveysvaatimukset. Niiden tarkoituksena on estää kasvitautien ja tuholaisten leviäminen kasvien mukana. EU-maista rajoituksia on vain tulipoltteen isäntäkasveille ja siemenperunalle. EU:n ulkopuolelta tilaamiseen liittyy monia rajoituksia, ja kasveille pitää järjestää myös tuontitarkastus. Perehdy siis hyvin alla olevaan ohjeeseen ennen kasvien tilaamista.  

Huomioi myös:


Video kasvien ja siementen tilaamisesta.

Kasvien tilaaminen toisesta EU-maasta

 • Varmista, että ostat ammattimaisesta verkkokaupasta, joiden tuotteet ovat peräisin valvotusta tuotannosta. Harrastelijoiden myymissä kasveissa on suuri riski kasvitautien ja tuholaisten leviämisestä, jos kasvit on kasvatettu esimerkiksi kotipuutarhassa. Valvotuilla ammattimaisilla viljelmillä kasveista on tarkastettu kasvitaudit ja tuholaiset. 

 • EU:n alueelta tilattaessa rajoituksia on tulipoltteen isäntäkasveille ja siemenperunalle. Niillä pitää olla PZ-kasvipassi Suomeen tuotaessa. Todennäköisesti et löydä toisen EU-maan verkkokaupasta PZ-merkittyjä tuotteita, joten tulipoltteen isäntäkasvit ja siemenperunat tulee hankkia Suomesta. Vaatimus johtuu siitä, että Suomi on suoja-aluetta tulipoltteen ja tiettyjen perunoiden mukana leviävien kasvintuhoojien suhteen. Suoja-alueelle tuotaessa näillä kasveilla on tiukemmat kasvinterveysvaatimukset kuin muualla EU:ssa.

Kasvien tilaaminen EU:n ulkopuolisesta maasta

 • Tarkista maahantuontikiellot
  Tiettyjä kasveja ei saa tuoda EU:n ulkopuolisista maista. Kielto voi koskea kaikkia EU:n ulkopuolisia maita tai vain joitakin alueita. Maahantuontikiellossa ovat esimerkiksi tulipoltteen isäntäkasvit, havukasvit, sitruspuut ja peruna. Katso maahantuontikiellot täältä.

 • Selvitä, saatko tilaamillesi kasveille kasvinterveystodistuksen (Phytosanitary Certificate).
  Kaikilla taimilla, ruukkukasveilla, viherkasveilla, pistokkailla, varteoksilla ja muulla lisäysaineistolla pitää olla kasvinterveystodistus EU:n ulkopuolelta tilattaessa. Jos kasveille ei saa kasvinterveystodistusta, niitä ei voi tilata.  Kasvinterveystodistuksen myöntää lähettäjämaan kasvinterveysviranomainen.

 • Huomioi, että kuljetus onnistuu vain Postin, DHL:n ja UPS:n kautta.

 • Kun lähetys on saapunut, aloita tullaus. Ilmoita tullauksessa, onko kasvinterveystodistus paketissa vai sinulla. Ilmoita tarkastettavasta lähetyksestä Ruokavirastoon tuontitarkastuksen tilauslomakkeella. 
  Täytä lomake huolella, sillä Ruokavirasto tekee antamiesi tietojen pohjalta kasvinterveydellisen tuloasiakirjan (CHED-PP) Traces-järjestelmään. Kun lähetys on tarkastettu, saat sähköpostin antamaasi osoitteeseen. Jos lähetys on hyväksytty maahantuotavaksi, saat lähetykselle CHED-PP -numeron, minkä tarvitset tullauksen loppuun saattamiseksi. 

 • Huomioi kustannukset. Kasvinterveystodistus ja tarkastus ovat maksullisia. Kasvinterveystodistuksen maksu riippuu lähettäjämaasta. Tuontitarkastusmaksu on 233 euroa.

 • Katso myös Tullin ohjeet tullauksesta.

Yhteydenotot

Sivu on viimeksi päivitetty 16.2.2024