Kasvien ja tuoreiden kasvituotteiden tuonti matkatavarana

EU:n ulkopuolelta tuotaessa pitää kaikilla elävillä kasveilla, siemenillä, leikkokukilla sekä lähes kaikilla tuoreilla kasviksilla olla kasvinterveystodistus. Käytännössä sen hankkiminen ei onnistu matkailijalle, joten näitä tuotteita et voi tuoda matkatavarana EU:n ulkopuolelta Suomeen. Rajoitusten syynä on se, että kasvien ja tuoreiden kasvituotteiden mukana leviävät kasvitaudit ja tuholaiset voivat levitä luontoon ja kasvintuotantoon ja aiheuttaa vahinkoa.

Toisesta EU-maasta tuonti on yleensä sallittua. Rajoituksia on vain tulipoltteen isäntäkasveille ja siemenperunalle.

Lue alta tarkemmat ohjeet.

Tuonti toisesta EU-maasta

Voit tuoda omaan käyttöösi taimia, siemeniä, muuta lisäysaineistoa, ruukkukasveja sekä tuoreita hedelmiä, marjoja, vihanneksia, yrttejä, juureksia ja leikkokukkia pääsäätöisesti ilman rajoituksia. Myös ruokasieniä saa tuoda.

Taimet ja lisäysaineisto kannattaa ostaa ammattimaisesta puutarhamyymälästä. Niissä tuotteet ovat peräisin valvotusta tuotannosta, eli niistä on tarkastettu kasvitaudit ja tuholaiset. Toreilla ja markkinoilla voi olla myynnissä harrastelijoiden kasvattamia taimia, joissa on suurempi riski saada taimen mukana kasvitauti tai tuholainen pihalle. 

Huomioi tulipoltteen isäntäkasvien ja siemenperunan tiukemmat rajoitukset:

  • Tulipoltteen isäntäkasvien (esimerkiksi omenapuiden, päärynäpuiden ja tuhkapensaiden) tuominen Suomeen on sallittua vain, jos kasviin on kiinnitetty merkintä Plant Passport - PZ Erwinia amylovora. 

  • Merkintä on tulipoltteen suoja-aluemerkintä, joka vaaditaan aina kun Suomeen tuodaan tulipoltteen isäntäkasveja. Vain toisilla suoja-alueilla on myynnissä kasveja, joissa on tämä merkintä. Näin ollen useimmista EU-maista ei ole sallittua ostaa tulipoltteen isäntäkasveja Suomeen tuotavaksi. 
  • Siemenperunat pitää aina hankkia Suomesta. Myös siemenperunalla on suoja-aluevaatimuksia, ja toisissa EU-maissa ei ole myynnissä Suomen vaatimukset täyttäviä siemenperunoita. 

Huomioi, että Kanariansaarilta yllä mainittuja kasveja tai tuoreita kasvituotteita ei saa tuoda ilman kasvinterveystodistusta.

Tuonti EU:n ulkopuolisesta maasta

Elävien kasvien, kylvettäväksi tarkoitettujen siemenien, tuoreiden kasvisten sekä tuoreiden leikkokukkien tuonti ei yleensä ole mahdollista matkatavarana. Tämä johtuu siitä, että näillä pitää olla kasvinterveystodistus, kun niitä tuodaan EU:n ulkopuolelta. Kasvinterveystodistuksen hankkiminen ei yleensä ole mahdollista matkalla ollessa, joten näitä tavaroita ei kannata ostaa matkakohteesta.

Kasvinterveystodistus vaaditaan seuraavilta tavaroilta:

  • kaikki elävät kasvit (ruukkukasvit, viherkasvit, taimet yms.)
  • lisäysaineisto (siemenet, pistokkaat, varteoksat, mukulat, sipulit yms.)
  • leikkokukat
  • tuoreet hedelmät, marjat, vihannekset, juurekset ja yrtit

Näitä hedelmiä voit kuitenkin tuoda ilman kasvinterveystodistusta: ananas, banaani, durio, kookospähkinä, taateli.

Katso täältä ohjeet, jos aiot tuoda edellä lueteltuja tavaroita kasvinterveystodistuksella.

Myös verkosta tilattaessa tarvitaan kasvinterveystodistus ja usein myös kasvinterveyden tarkastus lähetyksen saapuessa maahan.

matkustajavideon pikkukuva_näyttökuva.jpg

Katso video kasvinterveyssäännöistä matkustajille (pituus 1:36)

Mitä saa tuoda ilman kasvinterveystodistusta EU:n ulkopuolelta?

Ilman kasvinterveystodistusta voit tuoda omaan käyttöön

  • Tuoreita ananaksia, banaaneja, durioita, kookospähkinöitä ja taateleita
  • Kuivattuja, pakastettuja, säilöttyjä tai muuten elintarvikkeeksi jalostettuja kasvituotteita. Näihin kuuluvat esimerkiksi tee, kahvi, kuivatut tai paahdetut pähkinät ja siemenet, mausteet, kuivatut yrtit, säilykkeet, riisi sekä jauhot ja hiutaleet.
  • Näitä voit tuoda vapaasti omaan käyttöösi. Niiden tuomisesta ei tarvitse ilmoittaa Ruokavirastolle.
  • Ruokasienet eivät ole kasveja, joten kasvinterveysvaatimukset eivät koske myöskään niitä.
  • Lue lisää usein kysytyistä
  • Jos tuot yllä mainittuja kasvituotteita yritystoimintaa varten, lue lisää Tullin verkkosivuilta.

Yhteydenotot

Sivu on viimeksi päivitetty 21.12.2023