Elintarvikkeiden tuliaistuonti

Matkustaja!

Huomioithan, että elintarvikkeita ei saa tuoda vapaasti Euroopan unionin ulkopuolelta Suomeen. EU:n sisällä rajoituksia on vain vähän. Rajoituksia noudattamalla autat torjumaan vaarallisia eläin- ja kasvitauteja sekä tuhohyönteisiä.

Huomioithan, että samat rajoitukset koskevat myös elintarvikkeiden verkkokauppaa tai vastaanottamista postitse.

EU-maista on pääsääntöisesti sallittua tuoda elintarvikkeita matkatavarana. EU:n ulkopuolisista maista Norjasta, Islannista ja Sveitsistä saa tuoda eläinperäisiä elintarvikkeita samoin ehdoin kuin EU-maista.

Lisäksi kasviksia saa tuoda ilman rajoituksia Sveitsistä.


Seuraavat rajoitukset ovat kuitenkin voimassa:

 •  Sian ja villisian lihan ja lihaa sisältävien tuotteiden tuontia on rajoitettu maista, joissa esiintyy afrikkalaista sikaruttoa (Viro, Latvia, Liettua ja moni
  muu Euroopan maa). Näiden tuotteiden tuonti on sallittua taudin esiintymisalueilta vain silloin, kun niiden pakkauksessa on soikea EU:n tunnistusmerkki.
  EU:n soikea tunnistusmerkki, jossa teksti LAND 0000 EC.
 •  Koska afrikkalaisen sikaruton tautitilanne voi muuttua nopeasti, Ruokavirasto suosittelee, ettei sian- ja villisianlihatuotteita tuoda lainkaan maista, joissa tautia esiintyy.
 • Metsästysmatkalla saaliiksi saatua villisikaa ei saa tuoda afrikkalaisen sikaruton esiintymisalueilta.
 • Kanariansaarilta ei saa tuoda tuoreita kasviksia ilman kasvinterveystodistusta.

Lisätietoja eläinperäisten elintarvikkeiden tuliaistuonnin rajoituksista EU-alueella

Lisätietoa kasvien ja kasvituotteiden tuliaistuonnista

 

EU:n ulkopuolelta ei saa tuoda matkatavarana:

 • Lihaa, lihatuotteita.
 • Maitoa, maitotuotteita.
 • Tuoreita kasviksia kuten hedelmiä, marjoja, vihanneksia tai juureksia ilman kasvinterveystodistusta (koskee myös Norjaa ja Islantia). Todistuksen myöntää alkuperämaan viranomainen, joten
  käytännössä todistuksen hankkiminen on matkailijalle vaikeaa.

EU:n ulkopuolelta saa tuoda rajoitetusti matkatavarana:

 • Pikkulasten maitojauhe, muut äidinmaidonkorvikkeet ja erityisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitetut elintarvikkeet, jotka eivät sisällä lihaa tai lihajalosteita enintään 2 kg - HUOM! EI SALLITTUA POSTILÄHETYKSINÄ!
 • Kalaa, äyriäisiä ja mätiä tuoreena tai jalosteina enintään yhteensä 20 kg tai yhden suolistetun kalan (ei painorajoitusta).
 • Muita eläimistä saatavia tuotteita, kuten hunajaa, sammakonreisiä, etanoita ja munia enintään 2 kg.

EU:n ulkopuolelta saa tuoda vapaasti matkatavarana:

 • Jalostettuja kasviperäisiä, elintarvikkeita, kuten kahvi, tee, mausteet, kuivatut yrtit, hedelmäja vihannessäilykkeet, pähkinät, siemenet, hiutaleet, jauhot yms.
 • Tiettyjä hedelmiä: ananas, banaani, durio, kookospähkinä, taateli.
 • Ruokasieniä 10 kg.
 • Kaikkia muita elintarvikkeita, jotka eivät sisällä tuoretta tai jalostettua lihaa tai maitoa, ja jotka sisältävät alle 50 % jalostettuja muna- tai kalastustuotteita.


Jos huomaat tuoneesi Suomeen vahingossa jotain kiellettyä elintarviketta, hävitä tuotteet ja niiden tähteet huolellisesti sekajätteenä.

Lisätietoja eläinperäisten elintarvikkeiden tuliaistuonnin rajoituksista EU:n ulkopuolelta 

Lisätietoa kasvien ja kasvituotteiden tuliaistuonnista

Muu kuin yksityinen tuonti EU-alueella

Mikäli eläinperäisiä elintarvikkeita tuodaan EU:n alueelta Suomeen kaupallisessa tarkoituksessa (jakeluun tai myyntiin) tai muuhun tarkoitukseen kuin käyttöön omassa yksityistaloudessa, toiminta kuuluu kuntien elintarvikevalvonnan piiriin. Tutustu tarkemmin eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuontiin.

 

Muu kuin yksityinen tuonti EU:n ulkopuolelta

Katso ohjeet Tuonti EU:n ulkopuolelta sivukokonaisuudesta.