Kasvien ja kasvituotteiden tuonti kasvinterveystodistuksella

Tältä sivulta löydät ohjeet, miten yksityishenkilö voi tuoda omaan käyttöönsä kasveja tai tuoreita kasvituotteita matkatavarana. Lue ensin täältä yleiset ohjeet kasvien tuontiin matkatavarana.

Kaikki elävät kasvit, kylvämiseen tarkoitetut siemenet, muu kasvien lisäysmateriaali (pistokkaat, varteoksat, mukulat, sipulit, juurakot yms.) sekä tuoreet kasvikset (hedelmät, marjat, vihannekset, juurekset ja yrtit) tarvitsevat kasvinterveystodistuksen EU:n ulkopuolelta tuotaessa. Vaatimus koskee myös yksityishenkilöiden matkatavarana tuomia tavaroita. Käytännössä kasvinterveystodistuksen hankkiminen ei yleensä ole matkailijalle mahdollista. Jos kuitenkin tuot tavaraa kasvinterveystodistuksella matkatavarana, toimi alla olevien ohjeiden mukaisesti.

  • Jos tilaat kasveja tai siemeniä verkosta, katso ohjeet täältä.
  • Eläviä kasveja tai lisäysmateriaalia tuotaessa selvitä, onko kyseisen kasvilajin tuonti sallittua EU:n ulkopuolelta. Tämä selviää Ruokaviraston ohjeesta maahantuontikiellot. Tuontikiellossa ovat esimerkiksi sitruspuut, havukasvit, tulipoltteen isäntäkasvit (esim. omenapuut, päärynäpuut, tuhkapensaat) ja siemenperuna.

  • Selvitä, onko kasveille mahdollista saada kasvinterveystodistus (Phytosanitary Certificate) lähtömaan viranomaiselta. Jotta todistuksen voi saada, kasvien pitää täyttää EU:n vaatimukset. Ne löytyvät asetuksesta (EU) 2019/2072 liitteestä VII. Jos kasvinterveystodistusta ei saa, tuonti ei ole sallittua.
  • Jos tuot kasveja tai siemeniä, ilmoita tarkastettava erä Ruokavirastoon 7 vuorokautta ennen saapumistasi kasvien tuontitarkastuksen tilauslomakkeella tai siementen tuontitarkastuksen tilauslomakkeella. Täytä lomake huolella, sillä Ruokavirasto tekee antamiesi tietojen pohjalta kasvinterveydellisen tuloasiakirjan (CHED-PP) TracesNT-järjestelmään. Huomioithan, että tarkastuksia tehdään vain virka-aikana.
    • Huomioi, että kaikille eläville kasveille ja tietyille siemenille tarkastusmaksu on 186 euroa (1.1.2024 alkaen 233 euroa). Osalla siemenistä tarkastusmaksu on pienempi johtuen siitä, että kaikkia eriä ei tarkasteta.

  • Jos tuot tuoreita kasviksia tai leikkokukkia, valitse tullissa punainen linja, ja näytä kasvinterveystodistus tullivirkailijalle. Tarkastusta ei yleensä tehdä näille tuotteille, joten todistuksen näyttäminen riittää.

Yhteydenotot

Sivu on viimeksi päivitetty 20.12.2023