Usein kysyttyä kasvien tuonnista yksityishenkilönä

1. Mitkä ovat EU-maita?

Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro).

  • Näiden lisäksi ilman kasvinterveystodistusta voi kasveja ja kasvituotteita tuoda Sveitsistä ja Liechtensteinista, joissa noudatetaan samanlaista lainsäädäntöä. Myös Pohjois-Irlannista saa tuoda.
  • Huomioi, että Norja ja Islanti eivät ole EU-maita. Niistä tuotaessa noudatetaan samoja sääntöjä kuin muistakin EU:n ulkopuolisista maista tuotaessa.

2. Kuuluuko Kanariansaaret EU:iin?

Kasvinterveyslainsäädännössä Kanariansaaret on EU:n ulkopuolinen alue. Kun sieltä tuodaan kasveja tai kasvituotteita, noudatetaan EU:n ulkopuolisia maita koskevia vaatimuksia, eli kasvinterveystodistus ja tuontitarkastus tarvitaan. Kanariansaarten lisäksi näitä alueita ovat: Ceuta, Melilla, Guadeloupe, Ranskan Guayana, Martinique, Mayotte, Réunion, Saint-Barthélemy ja Saint-Martin.

Portugaliin kuuluva Madeira on kasvinterveyslainsäädännössä EU:n aluetta, eli sieltä tuotavilla kasveilla ei tarvitse olla kasvinterveystodistusta.

3. Miksi vaatimukset koskevat myös yksityishenkilöiden tuomia pieniä määriä?

Matkustaminen on lisääntynyt, ja verkkokaupasta on helppo tilata tavaraa ympäri maailmaa. Ilmastonmuutos edistää kasvitautien ja tuholaisten leviämistä. Näin ollen on yhä suurempi riski sille, että yksityishenkilöiden mukanaan tuomista tai tilaamista kasveista pääsee leviämään jokin merkittävä kasvintuhooja. Uusille alueille leviävät kasvintuhoojat voivat aiheuttaa ennalta arvaamattomia vahinkoja kasvintuotannolle ja ympäristölle. Tämän vuoksi on tärkeää, että yksityishenkilöt noudattavat kasvien tuonnissa samoja sääntöjä kuin yritykset.

4. Miksi vaatimukset koskevat myös Suomen lähialueita kuten Norjaa ja Venäjää?

Suomessa noudatetaan EU:n kasvinterveyslainsäädäntöä, joka on sama kaikissa EU-maissa. Tämän vuoksi ei ole mahdollista olla maakohtaisia poikkeuksia lähialueille.

5. Saanko tuoda pakastettuja, kuivattuja tai säilöttyjä kasviksia EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta?

Kyllä saat. Kasvinterveysvaatimukset eivät koske pakastettuja, kuivattuja tai säilöttyjä kasviksia. Niiltä ei vaadita kasvinterveystodistusta, koska niiden mukana kasvitaudit ja tuholaiset eivät leviä. Todistusta ei myöskään vaadita kahvilta, teeltä, mausteilta, riisiltä, jauhoilta, hiutaleilta tai muilta vastaavilta elintarvikkeilta.

6. Saanko tuoda pähkinöitä EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta?

Syötäväksi tarkoitettuja pähkinöitä saat tuoda ilman kasvinterveystodistusta

  • jos ne on kuivattu tai paahdettu tai muuten käsitelty
  • jos niistä on irrotettu uloin paksumpi kuori. Syötävän osan pinnalla oleva ohut kuori saa olla.

Jos pähkinät on tarkoitettu kylvettäväksi, niillä pitää olla kasvinterveystodistus.

7. Miksi toisilla hedelmillä pitää olla kasvinterveystodistus ja toisilla ei?

Ananaksilla, banaaneilla, durioilla, kookospähkinöillä ja taateleilla ei tarvitse olla kasvinterveystodistusta EU:n ulkopuolelta tuotaessa, koska näitä kasveja ei juurikaan viljellä EU:n alueella, eivätkä niiden mukana tulevat kasvintuhoojat ole uhka EU-alueen kasvintuotannolle. Muilla hedelmillä esiintyy kasvintuhoojia, jotka voisivat aiheuttaa vahinkoa EU:n alueella, ja sen takia niillä pitää olla kasvinterveystodistus ja ne tarkastetaan maahantuotaessa.

8. Voinko saada kasveille, hedelmille tai vihanneksille kasvinterveystodistuksen niitä myyvästä kaupasta esim. Thaimaassa?

Todennäköisesti et voi, sillä kasvinterveystodistuksen myöntää kasvinterveysviranomainen, kuten Suomessa Ruokavirasto. Jotta kasvinterveystodistuksen voisi saada kaupasta paikan päällä ollessaan, pitäisi kaupan pyytää sitä kyseisen maan viranomaiselta, ja viranomaisen pitäisi tarkastaa tuotteet. Tuotteiden pitäisi myös täyttää tuontivaatimukset EU:n alueelle. Käytännössä tämä tuskin onnistuu, ja ainakin siitä tulee kustannuksia. Verkkokaupasta tilatessa kasvinterveystodistuksen voi saada ainakin joistakin verkkokaupoista, mutta varmista tämä etukäteen ennen tilaamista. Jos tilaat EU:n ulkopuolisesta maasta, katso tilaamiseen liittyvät ohjeet täältä.

13. Saako ruokasieniä tuoda?

Ruokasieniä saa tuoda omaan käyttöön. Ruokasienet eivät tarvitse kasvinterveystodistusta, koska sienet eivät ole kasveja eivätkä kuulu kasvinterveyslainsäädännön piiriin. Jos tuot ruokasieniä yritystoimintana, perehdy valvontaan Tullin sivuilla.

14. Saanko tuoda ravintokäyttöön idätettäväksi tarkoitettuja siemeniä ilman kasvinterveystodistusta?

Siemenet, jotka kasvatetaan mullassa versoiksi, vaativat tuotaessa kasvinterveystodistuksen. Syötävät siemenet, jotka tulevat ainoastaan idätykseen, eivät vaadi kasvinterveystodistusta.

Sivu on viimeksi päivitetty 29.9.2023