Blogi: Mikä on kylvösiemenen rooli ruokaturvassa?

2. lokakuuta 2019

Odotukset keinoista, joilla sadon määriä voidaan kasvattaa, kohdistuvat viljelytekniikan ja koulutuksen lisäksi erityisesti kasvinjalostukseen ja käytettävän kylvösiemenen laatuun. Kasvinjalostus on keino sopeutua muuttuvaan ympäristöön ja lisätä satoa. Laadukas kylvösiemen antaa hyvät onnistumisen edellytykset sadon tuottamiselle. FAO (Wilson Hugo, esitelmä helmikuu 2018) on arvioinut parempien lajikkeiden ja laadukkaan kylvösiemenen yhdessä tuottavan puolet sadon lisäyspotentiaalista maailmanlaajuisesti.

Yksi kestävän maataloustuotannon tukipylväistä onkin tehokas ja hyvin organisoitu siemenala, jossa koko siemenen tuotanto-, käsittely-, varastointi- ja jakeluketju toimii. Lisäksi ostava viljelijä tietää ostamansa siemenen laadun ja voi luottaa siihen.

Siemenpolitiikan tehtävänä on varmistaa, että lainsäädäntö on kunnossa ja tukee tehokasta siementuotantoa. Kasvilajikkeet pitää pystyä suojaamaan, jotta jalostajan kannattaa jalostaa uusia lajikkeita. Lajikesuojaus vaikuttaa mm. siihen, kuinka halukkaasti lajikkeiden omistajat markkinoivat uusia lajikkeita. Myös vaatimus siemenen laadun varmistamisesta ja markkinoitavan siemenen vähimmäislaadusta perustuu kehittyneissä valtioissa lainsäädäntöön. Tavoitteena on sadon onnistuminen, joka on viime kädessä ruokaturvan perusta.

Lue yksikönjohtaja Leena Pietilän blogi kokonaan täältä